Вся нерухомість > Новини > Заставна може виключити махінації з боку забудовника: експерт
↑ До списку новин

Заставна може виключити махінації з боку забудовника: експерт

14 червня 2010

Використання заставної для придбання квартири в недобудові захищає інтереси інвестора більше, ніж інтереси забудовника. Всі можливості для махінацій з боку забудовника виключені. Про це заявила під час Інтернет-конференції на порталі ЛІГА.net адвокат ЮФ "Василь Кісіль і партнери" Наталія Доценко-Білоус.

За словами експерта, заставна - це цінний папір, власник якого має право на отримання у власність приміщення, яке зазначено в заставі, в терміни, зазначені в договорі міни, укладеному з забудовником.

Після прийняття об'єкта в експлуатацію забудовник відчужує покупцеві приміщення в обмін на заставу на підставі договору міни. Тобто, на відміну від інших варіантів юридичного оформлення угоди, інвестор має чітке гарантійне зобов'язання забудовника продати спочатку визначену і закріплену в договорі квартиру, а не кота в мішку. Більш того, навіть порушення строків прийняття житла в експлуатацію буде підставою для позовної заяви з боку інвестора, який може зажадати відшкодування завданої йому шкоди.

"Немає нічого дивного в тому, що понад 90% угод з купівлі житла в забудовника в споруджуваному будинку - це відносини, оформлені через цільові облігації. Адже такий інструмент більше вигідний забудовнику. На угоди, здійснені через систему заставних, припадає менш ніж 10% продажу квартир в об'єктах незавершеного будівництва. Це якраз квартири тих забудовників, які впевнені в тому, що будинок в експлуатацію буде прийнятий вчасно", - підкреслює експерт.

"Серед таких забудовників всеукраїнського масштабу, яким дійсно можна довіряти, ґрунтуючись на їхньому досвіді та репутації, а також юридично грамотно збудованому механізмі фінансування юрист виділила дві компанії: холдинг "Київміськбуд" і будівельну компанію "Інтергал-Буд", - говорить Н.Доценко- Білоус.

На думку адвоката, додатковою гарантією надійності забудовника, що видає заставні, є високий рівень його кредитоспроможності, який може бути об'єктивно оцінено незалежним рейтинговим агентством. Наталія вважає, що в цій сфері є безумовний лідер - агентство "Кредит-Рейтинг", що здійснює свою діяльність з 2001 року і має практичний досвід оцінки ризиків реалізації великої кількості будівельних проектів в Україні.

ІА ЛIГАБiзнесIнформ 


Топ-оголошення

Продам 2-хком.кв. Французький бульвар/ЖК "Французький".
Аркадия, 2 кімнати 68/33/12 кв.м 15/23, 125 000$, Продам 2-хком.кв. Французький бульвар/ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

ВЫСОЦКОГО 1-КВ СДАМ
Котовського, 1 кімната, 4 000грн/місяць, Бронированная дверь балкон застеклён мебель холодильник ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н

Топ-оголошення

Сдам. Дом 4-к. Амур, ул.Береговая.
Берегова вул., 4 кімнати, 87 кв.м, 6 соток, 17 000грн/місяць, Сдам. Дом 4-к. Амур, ул.Береговая. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Ірпінь, вул. Пушкінська
Пушкінська, 1 кімната, 36/28/5 кв.м, 1/5, 29 000$, Ірпінь, вул. Пушкінска, окреме приміщення з ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Продам. Дом 350 м.кв. 10 соток. Березановка. Ул.Областная.
Обласна вул., 5 і більше кімнат, 350 кв.м, 10 соток, 60 000$, Продам. Дом 350 м.кв. 10 соток. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н