Вся нерухомість > Новини > За скільки насправді продають квартири на вторинному ринку?
↑ До списку новин

За скільки насправді продають квартири на вторинному ринку?

16 червня 2011

У цьому році вторинка подешевшала на 5%, та й попит на старі метри й надалі не надто високий. Втім, незговірливі продавці торгуються вкрай неохоче - в рідкісних випадках можна вибити знижку в межах 4-7% заявленої ціни.

"Дешеві квартири в Києві - міф: задешево, як правило, можна купити гостинку або однокімнатну хрущовку далеко не в найбільш привабливому районі міста. Ми з початку року підшукуємо квартиру для сина, але поки безрезультатно", - розводить руками киянка Олена Осипенко. За її словами, варті уваги варіанти якщо і трапляються, то дуже рідко - на них потрібно "полювати". Як порадили "Деньгам", якщо відповідна квартира попадеться, зволікати з прийняттям рішення не варто. Бажано відразу давати заставу і оформлювати угоду. Щоправда, перед цим можна поторгуватися і отримати знижку.

Вниз за течією

Ціни на квадратні метри з початку року знизилися лише в Одесі (-1,14%) і Донецьку (-0,26%). У Києві, Львові, Харкові та Дніпропетровську квартири нібито почали дорожчати. Проте офіційній статистиці вірити не можна - всупереч бажанням продавців і очікуванням посередників, у цілому вартість нерухомості в Україні падає. Та й звідки взятися зростанню цін? Зарплати особливо не ростуть, а кредити доступними не можна назвати навіть при великому бажанні. За 20 років користування кредитом позичальник сплачує банку фактично потрійну вартість квартири (при ставці в 18-19% річних і початковому внеску від 30%).

"За останні півроку нерухомість у Києві подешевшала в середньому на 5%", - підраховує столичний ріелтор з 10-річним стажем Аліна Гордійчук. Але навіть зараз відновлення попиту (не кажучи вже про зростання) немає. За словами пані Гордійчук, квартира, яку до кризи можна було продати максимум за місяць, сьогодні може рік висіти в базах, і за весь цей час її подивляться максимум 5-7 чоловік. У середньому на 30 квартир, виставлених на продаж, знаходиться лише один покупець. До речі, щоб стимулювати покупців, ріелтори нерідко діють обманним шляхом. Наприклад, намагаються переконати зацікавлених, що буквально перед ними приходив клієнт і був готовий дати завдаток. А то й зовсім приводять своїх знайомих чи друзів, видаючи їх за потенційних покупців. Як зізнаються продавці, трюки спрацьовують, але дуже рідко.

За оцінками фахівців, до кінця 2011 року ціни опустяться ще як мінімум на 5-7%. До речі, щоб бути в курсі реального положення справ, Асоціація спеціалістів з нерухомості України вже найближчим часом має намір створити базу реальних угод. Адже до цих пір більшість цін на квартиру взяті "зі стелі". При формуванні ціни продавці досі в кращому випадку відштовхуються від середньої по місту вартості квадратного метра, не беручи до уваги ні інфраструктуру, ні стан житлового фонду. А частіше просто дивляться на недавні оголошення та пропонують схожі цифри, абсолютно не цікавлячись тим, наскільки великі знижки отримують реальні покупці.

Дорога столиця

У Києві, як і раніше, серед виставлених на продаж квартир найбільше однокімнатних, середня вартість пропозиції - $55-56 тис. Ці ж квартири користуються найбільшим попитом. Рекордсменом за дешевизною виявилася знайдена автором в районі Дарницького залізничного вокзалу однокімнатна гостинка площею 23 км.в. за $38 тис. І хоча ріелтор запевняє, що стан квартири гарний, насправді вона потребує капітального або, як мінімум, досить ретельного косметичного ремонту.

За останній рік покупці стали більш вимогливими і не поспішають укладати угоди. Якщо ще 2 роки тому рідкісні тоді покупці відразу хапали різко здешевлені квартири, то тепер вони на пошуки часу не шкодують.

Як з'ясували "Деньги", в телефонних бесідах ріелтори торгуватися не хочуть. "Ви спочатку прийдіть і подивіться квартиру: може бути вона вам так сподобається, що ви і більше за неї захочете дати", - парирує ріелтор Дмитро, який продає однокімнатну на Воскресенці. Таке, звичайно, є малоймовірним: ця однокімнатна хрущовка без балкона на першому поверсі пропонується за ціною $1724 за кв.м, при тому що середня ціна метра в цьому районі - $1522. Втім, знижку виторгувати все-таки можна - звичайно на етапі перегляду. "У квітні ми купили однокімнатну в Дніпровському районі. Торгуватися не намагалися - квартира була виставлена ​​за $50 тис., нас влаштовували і ціна, і сам об'єкт, але ми вирішили пару днів подумати. І тут ріелтор несподівано сам запропонував зменшити ціну до $48 тис.", - розповідає менеджер тренінгового центру Ольга Подольська. За її словами, в принципі, більшого ця квартира навряд чи варта - житло вимагає ґрунтовного ремонту, вкладення в який можуть перевищити 5 тис. доларів.

Випадки, коли продавець готовий давати великий дисконт - швидше виняток, зазвичай справа закінчується знижкою в 2-7 тисяч доларів. "У районі метро Мінська продавалися дві квартири: "трійка" без ремонту і мебльована двійка з євроремонтом, а різниця в ціні - всього $5 тис. ($90 тис і $95 тис)", - розговорилася ріелтор Олена Ніколаєва. За її словами, двійка "пішла" за місяць - господарі виїжджали на ПМП, тому буквально першим же покупцям поступилися $7 тис. А от троячку незговірлива господиня не може продати вже майже півтора року. "Мало того, що поступатися не хоче, так ще й піднімає ціну до $100 тис, як тільки з'являються потенційні покупці" - нарікає ріелтор.

Далі дешевше

Ситуація в регіонах як луна повторює те, що відбувається у столиці - ціни потроху падають, але все одно виторгувати знижку вдається нечасто, і в межах 4-7%. "Два місяці тому ми продали свою затишну однокімнатну квартиру, додали кілька тисяч і купили трикімнатну в тому ж районі, правда, без ремонту", - ділиться досвідом Олена Міщенко з Харкова. І тут же зізнається: коли продавали свою квартиру, на торг не погоджувалися. "У нас ремонт був, і покупцям ми нову кухню з м'яким куточком залишили", - пояснює пані Міщенко. А от коли купували трикімнатну, вдалося виторгувати $2 тис.

Втім, ріелтори зізнаються: в обласних центрах торгуватися простіше. Там тримати ціну може дозволити собі хіба що власник дійсно відмінної нерухомості: в хорошому районі, в недавно побудованому будинку, з ремонтом. "Я б з радістю поступився пару тисяч доларів (за чужу квартиру! - Ред.) – бо сам я живу за рахунок нових операцій (ріелтори, як правило, отримують 2,5-4% від вартості квартири – Ред.), але господар відмовляється торгуватися, тому що вважає, що до Євро-2012 попит на квартири зростатиме, і покупці будуть платити ту ціну, яку хоче отримати продавець", - зізнається ріелтор Олег зі Львова.

Деньги.ua


Топ-оголошення

90 кв.м в новострое в парковій зоні - парк Шевченко
"нагорный", 3 кімнати 90/-/- кв.м 100 000$, 3х комн квартира в новострое в парковій зоні, спланована: ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Продам участок с.Лютеж 49 соток
49 соток, 250 000$, с.Лютеж вторая линия от Киевского Моря, ул.Приморская. Асфальтированный подъезд к ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Лютіж

Топ-оголошення

БЕЗ КОМИССИИ. Аренда отличного офиса по Новоконстантиновской 1в. СРОЧНО! ТОРГ
Поділ, 31 кв.м, 7 800грн/місяць, БЕЗ КОМИССИИ район- Подольский Новоконстантиновская ул., 1в Аренда ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Жидачівський р-н > Жидачів

Здам офіс 25 кв.м ул.Руденко 6 а
Осокорки, Руденко вул., 6 а, 25 кв.м, 5 000 грн./місяць, Здам офіс 25 кв.м ул.Руденко 6 а, 7/8 эт, 1 ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дарницький р-н