Вся нерухомість > Новини > Пристоличний «будиночок у селі»
↑ До списку новин

Пристоличний «будиночок у селі»

10 серпня 2010

Літо. Спека. Все важче переживати її у міських залізобетонних «клітинах». Хочеться за місто, туди, де садиби з відкритими терасами і басейнами, будиночки з гіллястими деревами і щедрими грядками. Або, на худий кінець, хоча б махнути в найближчий уїкенд на природу ... Тим більше що в нинішній літній сезон на ринку заміської нерухомості спостерігаються нові цікаві тенденції.

Сезон придбання «хатинок» 

Міф про те, що вартість землі позамежна, а заміський будинок не по кишені пересічним покупцям, розвіюється. Оператори ринку нерухомості нарікають: земельні ділянки в київських передмістях впали в ціні в 4-5 разів, а за межами 20-кілометрової зони і взагалі подешевшали в десяток разів. Купити землю для будівництва заміського будинку вже не просто, а дуже просто. Ажіотаж у цьому сегменті нерухомості, в порівнянні з минулими роками, не просто зник. Саме час говорити про ажіотаж у рядах тих, хто скуповував землю в надії її перепродати втридорога, а нині не знає, як позбутися здешевлених активів. Рідкісний покупець землі, якщо візьме правильний тон з продавцем, якому терміново потрібна готівка, може і зовсім виторгувати 50% від її вартості, чого раніше не бувало.

Сотка землі в передмісті столиці, в залежності від місця розташування, присутності комунікацій, інфраструктури, наявності доріг та інших благ, може коштувати 3-4 тис. дол. Середня ціна - близько 5 тис. дол. Якщо взяти середній розмір земельної ділянки - 10 соток , то неважко підрахувати, що такою обійдеться в 50 тис. дол.

Але не тільки сама земля подешевшала. Знизилася і вартість зведення садиб. Нині можна істотно заощадити не тільки на будматеріалах, а й на послуги будівельників. Фахівці підрахували, що мінімальна вартість будівництва заміського будинку цього літа може скласти 500 - 700 дол. за квадратний метр. Плюс оздоблювальні роботи - ще тисяч 40. Разом, невеликий заміський будинок в сто квадратних метрів може обійтися в 90 - 100 тис. дол., а вдвічі більший, може, «потягне» на 150 - 180 тис. дол. Для порівняння: в новобудовах столиці можна знайти квартири по 8 - 10 тис. грн за кв. метр. Звичайно, в нових багатоповерхівках люди теж витрачаються на ремонт - це плюс ще тисяч 10 доларів. Але, як кажуть, хто що любить ...

Правда, заміський будинок «витягне» з вас ще підключення електрики, опалення, газу ... Але зате душу буде гріти думка, що ви - щасливий володар будиночка всього в декількох десятках кілометрів від столиці, і обійшовся він вам за ціною, зіставною з вартістю двокімнатної квартири в Києві. Втім, мова йде не тільки про економію. У числі переваг - природа, відсутність обридлих сусідів, місце для паркінгу та інші принадності заміського життя.

Втім, варто врахувати, що на хвилі бажання заощадити легко і на відверту халтуру нарватися. Зокрема, в Союзі фахівців нерухомості України (ССНУ) потенційним покупцям радять бути особливо уважними при купівлі будинків, побудованих для продажу. На жаль, певна частина пропонованої нині нерухомості досить невисокої якості. Тому ріелтори радять: перш ніж купувати підозрілий будинок, варто не пошкодувати грошей і залучити до оцінки об'єкта компетентного експерта з будівництва нерухомості. Інакше може статися так, що через пару-трійку місяців ваше нове придбання почне «тріщати по швах», і доведеться на його місці будувати ще один, черговий новий будинок.

Звичайно, нинішня «дешевизна» заміської нерухомості - поняття відносне. Багатьом і вона не по кишені, і вони чекають подальшого падіння цін на житло. Однак у котеджних містечках, де девелопери працюють на власних грошах, навряд чи зверне він своє обличчя спускати ціни нижче собівартості пропонованих будинків. Врешті-решт, міркують вони, покупець купує не просто «будиночок у селі», а й певний статус, а це в наш час теж чогось вартий.

Тенденції, проте ... 

У цілому на ринку котеджного будівництва ситуація схожа з загальною по країні. Як відомо, багато будівельників з-за кризи взагалі були змушені призупинити розгорнене будівництво. А заміські котеджні містечка (КМ), де реально ведеться активне будівництво, нині буквально можна перелічити на пальцях. Більшість з них або «зависли» на стадії проектування, або ж просуваються до здачі черепашачими темпами. Як мінімум три десятка котеджних містечок Київської області, за оцінками аналітиків ринку, і зовсім повністю заморожені. Ясна річ, що при такій ситуації струмочок інвестицій в будівництво повільно, але вірно вичерпується, - адже люди обережні вважають доцільними інвестиції лише в готові об'єкти або, принаймні, в ті КМ, де реально спостерігається будівництво будинків.

Звичайно, продавцям нерухомості вигідніше продавати вже побудовані будинки. Але оскільки так вже не завжди виходить, девелопери через складнощі із залученням фінансових ресурсів споживачів їх послуг змушені перебудовуватися на марші. Мотивуючи свої пропозиції тим, що вартість земельних ділянок через кризу знизилася і придбати землю можна за викидними цінами, вони пропонують те, що «по кишені» покупцям - землю під будівництво. При цьому вже навіть не намагаються приховати, що велика частина нинішніх угод з заміською нерухомістю відбувається саме по земельних ділянках. Як правило, з підведеними до них комунікаціями.

Продаж таких ділянок може бути з підрядом на будівництво будинку, а може бути і без. Проте продаж земельної ділянки з генеральним підрядом на будівництво стає все більш популярним. Проте не все так просто. Є певні умови для початку будівництва на придбаній земельній ділянці. Воно повинне початися не пізніше, ніж через рік після оформлення угоди придбання землі. До того ж проект майбутнього котеджу необхідно погодити з адміністрацією КМ. Так що майбутньому щасливому володареві заміської нерухомості доведеться чимало побігати і, і похвилюватися, та ще й розщедритися. А потім в результаті не надто дивуватися тому, що кінцева вартість досягнутого буде дещо вищою, ніж за межами жаданого КМ.

Однак, незважаючи ні на що, експерти впевнені, що вартість котеджів у таких КМ, особливо в престижних, буде зростати, і зростання, за підсумками нинішнього року, може бути в межах 10-15%. Звичайно, забудовникам вигідно запевняти, що ціни на заміську нерухомість стабілізувалися і досягли своєї мінімальної межі, і що, принаймні, в найближчі півроку навряд чи вартість заміської нерухомості буде змінюватися. За їхніми прогнозами, в економ-класі будуть залишатися затребуваними невеликі котеджі вартістю 150 - 200 тис. дол. з ділянками по 10 - 15 соток, а покупці бізнес-класу будуть купувати будинки загальною площею 250 - 300 квадратних метрів з ділянками в 20 соток по вартості 350 - 400 тис. дол. Не квапляться списувати з рахунків і еліт-житло - котеджі від 500 і вище квадратних метрів. Попит на нього, хоч і не ажіотажний, теж очікується. Втім, найбільш радикально налаштовані покупці, особливо ті, хто вільний від шалених грошей, вважають всі ці припущення маячнею і пророкують подальший обвал цін.

«У село, в глушину!» Але - з орендою ... 

Люди все більше прагнуть на літо переселитися за місто. І якщо вже не в свої, то хоча б в орендовані будинки. Природно, найбільш затребувані варіанти - у 20 - 30 кілометрах від Києва. В основному це Обухівський напрямок і селища, розташовані вздовж Дніпра, а також у бік Борисполя. У цілому 75% попиту на заміську нерухомість (не тільки постійну, але і тимчасову) припадає на правий берег Дніпра. Ну а престиж відбивається на вартості.

У числі привабливих варіантів для оренди заміської нерухомості лідирують будинку в Бориспільському районі, вздовж Одеської, Житомирської трас, і, звичайно ж, в Обухівському напрямку. Популярними для життя в літній період місцями вважаються Боярка, Буча, Вишеньки, Гнідин ... І це тільки початок привабливого для місць оренди будинків алфавіту ...

У нинішньому літньому сезоні попит на оренду заміського житла значно вищий, ніж у попередні. Директора агентств нерухомості практично одностайно констатують, що сьогодні люди в меншій мірі прагнуть купувати котеджі за містом, проте охоче віддають перевагу знімати їх на літній період. Пояснення цієї тенденції досить банальне: через кризу потенційні покупці будинків стали набагато менш платоспроможними, тому автоматично і збільшився попит на оренду заміської нерухомості.

Втім, сліпо довіряти інформації агентств нерухомості теж не варто. Особливо в частині, що стосується цін на орендоване житло. Справа в тому, що там, як правило, пропонуються не найдешевші варіанти. І це теж цілком зрозуміло - агентству нерухомості вигідно, щоб місячна орендна плата була хоча б у межах 500 дол. Причому настільки чимала сума для Київської області з її великим вибором як самої нерухомості, так і бажаючих її хоча б орендувати, зовсім не межа. Вже зараз є пропозиції з оренди заміського житла від 1000 дол. і вище.

Якщо ти з такою чималою сумою грошей розлучатися не хочеться, зневірятися не варто. Адже завжди залишається ще особистий чинник. Наприклад, проїхатися в уподобаний вами населений пункт, почитати там районні газети і оголошення на стовпах, поспілкуватися з місцевим населенням. Прецеденти прийнятних знижок є: навіть у затребуваному зеленому Ірпінському регіоні можна знайти прийнятні варіанти з вартістю оренди до 500 доларів на місяць. А взагалі у тридцятикілометровій зоні від Києва, якщо гарненько пошукати, можна зняти житло на літо і за 100 доларів на місяць.

Надія Гоцуєнко, «Дзеркало тижня»


Топ-оголошення

Оренда 5-комн. квартири представницького класу в історичному центрі Києва, Золоті Ворота, вул. Ярославов Вал, 15-а
Золоті Ворота, 5 і більш за кімнати 204/104/54 кв.м 9/9, 3 000$/місяць, Оренда 5-кімнатної квартири ...

Квартири > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продам квартиру в доме элитного класса в районе Отрады
Морская ул., 8а, 2 комнаты, 56/33/7 кв.м, 4/14, 150 000$, Продам 2 комнатную квартиру в ЖК "Graf" на ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Продаж 2 к.кв. на Виноградарі пр. Свободи 8/28 без %
Вітряні Гори, Свободи просп., 8/28, 2 кімнати, 44/30/7 кв.м, 5/5, 47 000$, БЕЗ КОМІСІЇ! Продається 2 ...

Квартири > Продам > Київ > Подільський р-н

Квартира в новострое ЖК Парк Хиллс, около метро!
Сирець, Руданського вул., 9А, 1 кімната, 52/20/10 кв.м, 9/32, 38 000$, Продаётся 1 комн. квартира в ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)- Варіанти оренди житла
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Волинська обл. > Ківерцівський р-н > Ківерці