Вся нерухомість > Новини > Нотаріуси зобов'язані засвідчувати заповіти на нерухомість за відсутності кадастрового номера ділянки
↑ До списку новин

Нотаріуси зобов'язані засвідчувати заповіти на нерухомість за відсутності кадастрового номера ділянки

7 червня 2010

Нотаріуси зобов'язані засвідчувати заповіти і видавати свідоцтва про спадщину на нерухоме майно навіть за відсутності кадастрового номера земельної ділянки, на якій знаходиться успадковані нерухомість, йдеться в листі Мін'юсту № 31-32/69 від 25 березня 2010 р., оприлюдненому на сайті Верховної Ради.

«(...) Вважаємо, що відсутність кадастрового номера земельної ділянки не може бути підставою для відмови у видачі нотаріусами свідоцтв про право на спадщину на вищезгадані об'єкти нерухомого майна та в посвідченні заповітів», - зазначено в листі.

Розробці документа передували неодноразові звернення громадян та юридичних осіб щодо відмови нотаріусів у посвідченні заповітів і видачі свідоцтв про право на спадщину на житлові будинки, будівлі, споруди на підставі відсутності кадастрового номера земельної ділянки, на яких розташовані ці об'єкти.

Мін'юст зазначає, що, згідно з положеннями частини третьої статті 56 закону України «Про нотаріат», при посвідченні заповіту від заповідача не вимагається подання доказів, які підтверджують його право на майно, яке заповідається.

Згідно з Цивільним кодексом України, до складу спадщини входять усі права та зобов'язання, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, говориться в листі.

Такими правами та зобов'язаннями, зокрема, є зобов'язання спадкоємців на отримання кадастрового номера на земельну ділянку, на якій знаходиться успадкована нерухомість.

Так, згідно з нормами Цивільного кодексу, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

У той же час право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна, відзначає Міністерство юстиції.

Згідно з Порядком присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам, затвердженого наказом Державного комітету по земельних ресурсах № 168 від 15 лютого 2010, для формування та присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, яка на момент набрання чинності даного наказу надана у власність (користування) і не має кадастрового номера, власник (користувач) такої земельної ділянки або уповноважена ним особа подає до територіального органу Держкомзему за місцем знаходження земельної ділянки заяву про присвоєння кадастрового номера.

Консалтингова компанія "SV Development"


Топ-оголошення

Продам або обміняю 2-хкомн.квартиру з.Петровское Бориспільський р-н
Центральна 1, 2 кімнати 45/28/6 кв.м 2/2, 25 000$, Продам 2-хкомн.квартиру з.Петровское ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Петровское

Продаж без комісії будинку Солом'янський р-н, Совки, вул. Сумська.
Совки, Сумская ул., 116 кв.м, 9 соток, 130 000$, Продаж без комісії будинку Солом'янський р-н, Совки, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

Аренда помещения в центре Киева
Тарасівська вул., 50 кв.м, 13 000грн/місяць, Сдается ул. Тарасовская Голосеевского р-на помещение под ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Унікальна пропозиція! Аппартаменты на березі моря!
Чорноморка, 2 кімнати 102/30/33 кв.м 1/2, 95 000$, Продам аппартаменты в елітному рекреаційному ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске (г, Днепр)-Украина, Варианты аренды
Золотая горка, 15 кв.м, 3/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от ...

Кімнати > Здам > Одеса > Київський р-н