Вся нерухомість > Новини > Кредити на житло в Україні стануть доступнішими
↑ До списку новин

Кредити на житло в Україні стануть доступнішими

21 серпня 2013

Банківські кредити для населення і підприємств подешевшають. Нацбанк вже вдруге за два місяці знижує облікову ставку, пише газета «Сегодня». Цього разу - до рекордного за всю історію незалежності мінімуму в 6,5% (у 2008-му облікова ставка була 12%!).

На думку НБУ, це знизить процентні ставки за кредитами і допоможе запустити реальний сектор економіки. За прогнозами експертів, вже в найближчий місяць подешевшають іпотечні кредити і позики для підприємств та бізнесу. А от ставки за споживчими не зміняться.

ДЕШЕВІ ГРОШІ. Після останнього зниження облікової ставки НБУ кредити подешевшали в середньому на 2%. «Ми переходимо на політику дешевих грошей, - заявила «Сегодня» директор гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова. - Наша кінцева мета - запустити механізм кредитування реальної економіки. Протягом найближчих 2-3 років помітно знизиться вартість кредитних ресурсів».

Підстебнуло до цього Нацбанк ще й істотне збільшення депозитної бази: з початку року заощаджень в банках стало більше майже на 18%. «І це не дивно. За рік на депозиті українці заробляють від 23 до 25%, тобто збільшують свій внесок приблизно на чверть. В жодній розвиненій країні світу таких високих ставок немає! У таких умовах людям вигідніше нести гроші в банк, щоб вони лежали там мертвим вантажем, ніж брати кредити під розвиток бізнесу (зараз ставки по таких позиках для бізнесу також досягають 25%. - Авт.). Зниження облікової ставки НБУ пожвавить економіку: на ринку стане більше грошей, кредити подешевшають. Але і ставки за депозитами зменшаться», - розповів «Сегодня» член парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Андрій Пінчук.

ЦІНА. За словами експертів, НБУ знизив облікову ставку через те, що банки як і раніше не довіряють своїм потенційним позичальникам. «Якщо з початку року депозитів стало більше на 17,8%, то за рік - на цілих 20%! А кредитування зросло лише на 4%, причому найбільше видавали позик на термін всього до одного року», - говорить «Сегодня» виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

За прогнозами аналітиків, вже в найближчий місяць подешевшають іпотечні кредити і позики для бізнесу. «Ставки за кредитами для юросіб можуть знизитися до 15-16%. Для населення подешевшають на 2% іпотечні кредити - до 17% (зараз в середньому по країні 19%. - Авт.). А ось споживчі кредити не знизяться. І трохи підуть вниз ставки за депозитами у великих банках - на 0,5-1% », - прогнозує директор Украналітцентра Олександр Охріменко.

Пільгове житло - під 3%

Деякі експерти вважають, що істотного зниження ставок за кредитами очікувати не варто. «Швидше за все, НБУ намагається стримати зростання процентних ставок за депозитами. Але зниження облікової ставки позитивно позначиться на фінансуванні різних держпрограм - саме держава зможе залучати дешеві кредити », - вважає експерт з фінансових питань Ерік Найман.

Одна з таких програм - оренда житла з можливістю подальшого викупу всього під 3% річних для держслужбовців і пільговиків. За інформацією Державної іпотечної установи, проект цієї держпрограми вже узгоджений з усіма відомствами, а на черзі за «пільговими» житлом - вже понад 1 млн. малозабезпечених українців.

Зеленюк Христина, СЕГОДНЯ.ua


Топ-оголошення

комната для ПАРНЯ или Девушки =ул.Сабурова
Троещина, 3 000грн/месяц, . Сдаётся комната в 3х комн.квартире. Комната 14м2 под ключ. с мебелью- ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Продам дачу в с. Пороскотень. Ближні сади
4 кімнати, 60 кв.м, 6 соток, 12 000$, Продам дачу в с. Пороскотень, Ближні сади, СТ Ветеран. Земельна ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бородянський р-н > Пороскотень

Топ-оголошення

Продам 3х кімнатну квартиру в новобудові
Шолом-Алейхема, 37, 3 кімнати, 80/45/12 кв.м, 7/12, 75 000$, Продам 3-кімнатну квартиру в новому ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

2-кімнатна Святошинський р-н. Котельникова 1. 14/19пов, цегляного будинку 76/44/16 два санвузли, душова кабіна, бойлер н
Святошин, Котельникова вул., 1, 2 кімнати, 76/44/16 кв.м, 14/19, 112 000$, 2-кімнатна Святошинський ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

Продается бывший рынок
Новоорловская ул., 100 000$, Участок и помещения бывшего рынка: торговые здания, административное ...

Інше > Продам > Дніпро > Новокодацький р-н