Вся нерухомість > Новини > «Хілтон» квартирного масштабу: як перетворити житло в хостел
↑ До списку новин

«Хілтон» квартирного масштабу: як перетворити житло в хостел

27 квітня 2010

Багато хто з нас мріє працювати на себе. У спецпроекті «Сегодня» «Школа бізнесу», який виходить кожний другий понеділок, ми підкинемо вам свіжі ідеї і пояснимо, як втілити їх у реальність. Сьогодні ми розповімо про те, як перетворити 3-кімнатну квартиру в хостел.

Hostel англійською означає «гуртожиток». Від «гуртожитку» у ньому: багатомісні номери, часто з двоярусними ліжками, «зручності» у коридорі, загальна кухня. І більш низькі ціни (місце у хостелі в центрі Києва можна отримати за 130-150 грн на добу, а в готелях поблизу - за 400-500 грн).

Ще недавно хостел для нас був дивиною, а тепер, за словами президента Всеукраїнської молодіжної хостел-асоціації Романа Пономаренка, йому щодня дзвонить пара-трійка людей з питанням: як відкрити хостел у своїй квартирі? Такий інтерес пояснюється наступним: підвищенням популярності цього формату бізнесу (за кордоном він дуже поширений, а українці зараз все більше подорожують), очікуванням зростання числа гостей столиці (особливо заманливо заробити на Євро-2012) і тим, що звичні шляхи використання вільної житлоплощі на сьогодні себе багато в чому вичерпали. Так, здати квартиру в оренду за пристойною ціною (наприклад, за 5000-6000 грн / місяць) - не так вже й просто («троячки» користуються набагато меншою популярністю, ніж «одинички» або «двійки»).

З плюсами і мінусами перетворення квартири в хостел розбиралася «Сегодня».

ПРОСТИЙ ПОЧАТОК

З одного боку, за нашими законами, пояснює юрист юридичної фірми «Гарант» Дмитро Мальцев, якщо ви організовуєте готель, в якому не більше 9 місць, то офіційно це як би і не готель. І не треба отримувати ліцензію на ведення готельного бізнесу, не потрібно відповідати численним нормам і вимогам, що пред'являються до готелів. Просто оформляєте свідоцтво приватного підприємця з видом діяльності «надання тимчасових місць проживання» та переходьте на єдиний податок, ставка за яким - 200 грн на місяць. І з цього моменту ви можете спокійно займатися бізнесом, а санепідемстанція, пожежна інспекція та інші поважні інстанції повинні вами цікавитися не більш ніж іншими мирними громадянами.

І дійсно, за словами Романа Пономаренка, в переважній більшості випадків контролюючі органи ніякого інтересу до маленьких квартирних хостелів не проявляють.

З іншого боку, вказує Дмитро Мальцев, ця область діяльності до кінця законодавчо не врегульована, в ній присутній ряд невизначеностей і суперечностей. Тому при бажанні якого-небудь чиновника «розібратися» з конкретним хостелом формальний привід для цього відшукати неважко. Так, Роман Пономаренко навів приклад, коли «квартирний» хостел довільно оголосили «гуртожитком» і закрили через невідповідність вимогам, які пред'являються до гуртожитків.

СТАРТОВІ ВИТРАТИ

Припустимо, ви відкриваєте хостел на вісім місць: шість стандартних у загальній кімнаті і два в так званому приватному номері.

Симпатичні і міцні двоярусні ліжка можна купити приблизно за 3000 грн, пара матраців обійдеться в 2000 грн, тумбочка (часто замість тумбочки обходяться висувними шухлядами внизу ліжка) - приблизно в 500 грн. Разом, одне стандартне спальне місце обійдеться в 2500-2750 грн, всі шість - у 15-16,5 тис. грн.

Двоспальне ліжко у приватному номері обійдеться приблизно в 4000 грн, плюс 1000 грн на дві тумбочки, разом 5000 грн.

Не забудемо про подушки, ковдри і три комплектах постільної білизни на кожне місце. Це потягне 1500-1800 грн на місце, або 12000-14400 грн на всіх. Меблювання і обладнання кухні і вітальні обійдеться в 25-40 тис. грн. Гостям потрібен доступ до пральної машини, праски з прасувальною дошкою і сушаркою, - ще близько 3000 грн. Разом, приблизно 60-80 тис. грн.

Втім, витрати можна дещо скоротити. Так, Тетяна Зейналова, організатор київського хостелу «Львiвська брама», зуміла в Коломиї знайти виробника меблів, який під замовлення зробив двоярусні ліжка з натурального дерева за ціною приблизно 2000 грн. Та й так далеко їхати не обов'язково: під Києвом нам вдалося знайти дерев'яні ліжка за 1,5 тис., а металеві - взагалі по 770 грн. Втім, економити треба так, щоб не опинитися в становищі скупого, який платить двічі. Меблі хостела повинні бути і презентабельними, і комфортними, і дуже «витривалими».

СТАНДАРТИ 

За правилами міжнародної хостел-асоціації, на кожну людину необхідно виділяти простір не менше 5 кв.м, де площа (під одномісне або двоярусне ліжко) - 4 кв.м, а відстань від спинки двоярусного ліжка до стелі - не менше 75 см. Розмір ліжка повинен бути не менше 80 на 190 см, а якщо між ліжками відсутня перегородка, відстань між ними повинна бути не менше 75 см.

Обов'язково повинні бути гостьова кухня і місце для спільного проведення часу проживаючих.

На кожні 6 людей належить мати 1 умивальник. Проте, якщо у вас проживає не більше 9 чоловік, можна обійтися одним туалетом і однією ванною або душовою.

ПОТОЧНІ ВИТРАТИ 

Серед них найбільше припадає на прання (близько 6 грн на ліжко), крім того, витратні матеріали, інтернет (безпровідний, щоб кожен гість мав постійний доступ до мережі). На це йде, як мінімум, 50 грн на день і гривень 20 комунальних витрат.

За правилами, у хостелі постійно повинен перебувати хоча б один співробітник. Господар не в змозі бути на посаді цілодобово, доведеться когось наймати - гривень за 100 в день, плюс ще 10 грн на єдиний податок - за себе і працівника. Разом, щоденні поточні витрати складають не менше 180 грн.

РАХУЄМО НАВАР І КОЛИ ВИЙДЕМО В НУЛЬ

Порівняємо витрати на витрати. Нехай ви берете 120 грн за кожне з 6 стандартних місць і 300 грн за приватний номер. При повному завантаженні у вас вийде 1020 грн, а при типовому в сезон 70% завантаженні - близько 700 грн щоденної виручки. Мінус 10% комісійних турфірмам, які забезпечують вас клієнтами, отримуємо 630 грн. Віднімемо поточні витрати, отримуємо близько 450 грн щоденного доходу. Припустимо, ви призначаєте собі зарплату 6000 грн на місяць або 200 грн на день. Разом, у вас залишається «чистого прибутку» 250 грн на день, і початкові витрати ви можете окупити приблизно за 240-320 днів успішної роботи.

Але «хлібних» днів у році навіть у київського хостелу не так вже й багато, а у регіональних - і того менше. Досвід показує, що багато відвідувачів в київських хостелах буде з середини квітня до кінця травневих свят. А відразу після 10 травня до кінця червня в хостелах буде практично порожньо. З кінця червня по початок вересня забезпеченн майже повне завантаження, а з початку осені настане голодний час - без клієнтів, зате з витратами (втім, на зимовий сезон хостел може закриватися).

Тому, на думку Романа Пономаренка, термін окупності хостела складає, в кращому випадку, чотири роки.

ЯК УТРИМАТИСЯ НА ПЛАВУ 

Щоб щось отримати, потрібно щось дати. Ми розібралися, що потрібно дати, щоб отримувати стабільний прибуток і втриматися на плаву.

Знайдіть фішечку. Нею може стати створення тематичного хостела (для таких хостелів відкрита можливість просування на інтернет-сайтах, форумах та інших майданчиках спілкування людей, захоплених темою хостела). У Києві з тематичних хостелів на сьогодні відомі два. Перший, Kiev Art Hostel, організований художником для любителів витонченого і оформлений картинами. Є ще хостел типу party hostel, що можна перекласти як хостел для дружніх вечірок. Його господар кілька разів на тиждень збирає постояльців і веде їх в один з київських пабів, де народ відривається до ранку. Багатьом іноземцям це подобається, особливо з огляду на дешевизну вітчизняного пива. Другою фішечкою цього хостелу є сауна, обладнана на лоджії.

Розширте діапазон послуг. Наприклад, серед платних послуг київських хостелів часто присутні: трансфер в аеропорт Бориспіль (залізничний, автовокзал) або з нього, таксі по Києву, проведення екскурсій.

Активно піартеся. Звичайний шлях реклами хостела та пошуку клієнтів - через спеціалізовані сайти в інтернеті, наприклад, hostelworld.com, який дозволяє відкрити свій віртуальний офіс і здійснювати бронювання місць. Розумно налагодити співпрацю з туроператорами, особливо орієнтованими на молодіжний туризм (будете їм відстібати 10% комісійних). Крім того, в місті час від часу проходять масові молодіжні заходи, на які з'їжджаються гості з усієї країни та з-за кордону. Треба домовлятися з організаторами таких заходів, щоб їх учасники отримували інформацію про ваш хостел.

Стати членом асоціації. Допоможе утриматися на плаву і членство в міжнародній асоціації. Переважна більшість хостелів світу об'єднані в кілька міжнародних асоціацій, з яких найбільш відомі IYHA (International Youth Hostel Federation) і мережа європейських хостелів European Youth Hostel Federation. Всі члени асоціацій дотримуються одних і тих же стандартів роботи, тому людина в будь-якому кінці світу може розраховувати на звичний йому рівень обслуговування. В Україні IYHA представляє Всеукраїнська молодіжна хостел-асоціація (ВМХА), яка, за словами Романа Пономаренка, складається з 35 хостелів, і ще близько 20 працюють незалежно.

Для вступу в асоціацію треба подати заяву і пройти інспекцію, а також приховану перевірку, коли перевіряючий інкогніто поселяється в хостелі під виглядом звичайного постояльця. Такі перевірки члени асоціації проходять щорічно. Стати членом асоціації виходить далеко не у кожного хостелу - не всі можуть відповідати існуючим міжнародним стандартам.

Хостел, прийнятий у ВМХА, отримує право використовувати логотип IYHA, а також починає просуватися через інформаційні канали міжнародної асоціації. Члени асоціації звертаються до неї у разі виникнення проблемних ситуацій. Крім того, національна асоціація бере на себе відповідальність за кожного гостя хостелів - своїх членів, допомагаючи йому вирішувати непередбачені проблеми.

Як говорить Ганна Густі, співвласниця невеликого хостелу «Podol Hostel», організованого як раз у квартирі, постояльці в хостелах міжнародної асоціації можуть розраховувати на допомогу навіть в позаштатних ситуаціях (наприклад, якщо іноземний гість втратив реєстраційну картку).

ОСОБИСТИЙ ДОСВІД 

До ідеї відкрити хостел Тетяна Зейналова прийшла через свій досвід мандрівника. У своїх поїздках їй доводилося зупинятися і в хостелах. Сподобалося, з'явилася думка: а чому б не організувати щось подібне і самій? На організаційні турботи (оформлення документів, обладнання приміщення, розміщення реклами на спеціалізованих сайтах, налагодження відносин) пішло приблизно півроку. Дуже пощастило з приміщенням - була можливість використовувати квартиру родичів, не вимагала дорогого ремонту. Основною трудністю на початковому етапі Тетяна вважає навіть не фінансові проблеми, а складнощі в пошуку персоналу - дуже непросто було знайти справді хорошого адміністратора.

Перші гості з'явилися прямо в день відкриття. Як зараз пам'ятає Тетяна перший дзвінок - дівчата з Македонії, яка знайшла новий хостел в інтернеті. Тетяна і зараз рекламує свій хостел через інтернет-сайти (в основному, hostelworld.com), це себе цілком виправдовує.

У перший місяць обслуговування було чоловік по п'ять на тиждень. «Для початку, - вважає Тетяна, - більше і не треба, оскільки, не маючи досвіду, багато гостей якісно обслужити не вийде».

Зараз, на початку сезону, люди вже почали бронювати місця на серпень і вересень. Близько 60% замовлень - від тих, хто гостював у минулому році.

ТРЕБА ДРУЖИТИ З СУСІДАМИ

Недосконалість законодавчої бази робить «квартирне» хостел досить уразливим як для чиновницького свавілля, так і для підступів злобливих сусідів.

За словами Романа Пономаренка, у сусідів завжди є можливість домогтися закриття хостела, який їм чимось не догодив. Це питання цілеспрямованості та особистих зв'язків.

Якщо борець з хостелом - людина впливова, чиї скарги або звернення чиновники не можуть залишити без уваги, свого вона може добитися швидко, буквально протягом декількох днів. Так, нещодавно був закритий хостел на вул. Богдана Хмельницького, що користувався популярністю, який викликав незадоволення сусіда - в минулому високопоставленого чиновника.

Якщо сусіди - прості громадяни, їх скарги можуть ігноруватися досить довго. Так, поки що тримається хостел на вул. Воровського, незважаючи на кляузну активність сусідки. Але місяць-другий напруженого «письменницької праці» і тут може дати результат.

Висновок: ладити з сусідами нікому не зашкодить, а для хостелу - це ще й умова виживання.

ГОСТІ БУВАЮТЬ РІЗНИМИ

Серед гостей хостелів трапляються і не дуже приємні: сильно питущі, що вживають наркотики, схильні до хуліганських витівок. З досвіду київських власників хостелів, найбільш «проблемними» категоріями постояльців є британські футбольні уболівальники і групи тинейджерів з середньої смуги Росії (найбезпроблемніші відвідувачі - з Японії).

Всеукраїнська асоціація рекомендує своїм членам при заселенні груп школярів брати з керівника групи письмове зобов'язання відшкодування матеріального збитку, який ця група завдасть. Роман Пономаренко згадує випадок, коли залишена без контролю група тінейджерів занадто сп'яніла і не тільки нашкодила в самому хостелі, але ще й викинутою у вікно пляшкою з-під шампанського пошкодила машину сусіда. Асоціація викликала міліцію і, завдяки підписаним зобов'язаннями, гостям довелося сплатити всі витрати свого буйства.

Костянтин РяполовСегодня


Топ-оголошення

Продам. 1-к.кв. 12/12, же/м Лівобережний-2, ул.Богомаза
Богомаза вул., 1 кімната 39/-/- кв.м 12/12, 30 000$, Продам. 1-к.кв. 12/12, же/м Лівобережний-2, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Фасад ремонт 42м м.Т.Шевченко 3мин от хозяина
Подол, 42 кв.м, 17 000грн/месяц, Поділ, метро Тараса Шевченка, три хвилини пішки -вул. Межигірська ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Бунина: сдам фасадное подвальное помещение под любой вид деятельности!
Центр, Бунина ул., 33, 176 кв.м, 1 000$/месяц, Бунина / Александровский проспект, сдам подвальное ...

Торговельні приміщення > Здам > Одеса > Приморський р-н

комната БЕЗ ХОЗЯЕВ=для 1- 2 Любых жильцов ул.Лисковская ТРЦ Район рядом Бальзака
Троєщина, 5/12, 2 500грн/місяць, ТРОЕЩИНА комната - 3000гр. ЗА ВСЕ!!! =без хозяев = ул. ЛИСКОВСКАЯ 7 ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Продаж земельних ділянок з.Николаевка Без %
18 соток 7 200$, Район Вишгороду, з.Николаевка, продаються ділянки від 18 до 36 соток, держакти на ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > николаевка