Вся нерухомість > Новини > Підвищення комунальних тарифів у Києві - бути чи не бути?
↑ До списку новин

Підвищення комунальних тарифів у Києві - бути чи не бути?

4 червня 2010

Намір Київської адміністрації підвищити з 1 липня 2010 р. тарифи на житлово-комунальні послуги викликало бурхливу реакцію в Кабміні та парламенті. Регіонали вимагатимуть від столичної влади пояснення, опозиція планує довести справу до суду, а уряд готує своє бачення ситуації.

Уряд готує оцінку оприлюдненим Київською міською держадміністрацією (КМДА) проекту рішення про підвищення тарифів на комунальні послуги в столиці. Зважаючи на це в проект розпорядження КМДА № 392 про підвищення з 1 липня 2010 р. тарифів на гарячу воду і централізоване опалення для населення можуть бути внесені зміни. Про це вчора заявив міністр ЖКГ Олександр Попов.

Ініціативу міськадміністрації підвищити тарифи глава відомства пояснив так: у КМДА немає грошей на дотації для комунальних підприємств, тому влада міста шукає спосіб, який би дозволив без збитків для міськбюджету збалансувати економіку і зберегти шанс на розвиток комунального сектора.

Згідно з розробленим КМДА проекту рішення, з 1 липня тариф на гарячу воду при наявності лічильника зросте на 34% - до 11,75 грн. за 1 куб.м. У випадку ж його відсутності кияни за гарячу воду платитимуть 41,14 грн. з людини. Вартість опалення пропонується встановити за лічильником у розмірі 184,41 грн. за 1 Гкал, а без нього - 2,26 грн. за 1 кв.м опалювальної площі. Сьогодні жителі столиці платять 1,6 грн. за 1 кв.м.

Крім того, в планах у столичної влади - нове підвищення тарифів на теплову енергію, опалення та гарячу воду до економічно обумовленого рівня у вересні та листопаді 2010 р.

Міська влада вже не вперше намагаються підвищити тарифи. У квітні 2009 р. КМДА на 48,8-104,1% підняла ціну на опалення, холодну і гарячу воду і водовідведення, але в липні того ж року уряд це підвищення скасував. Восени 2009 р. КМДА підписала меморандум з АК «Київенерго» і НАК «Нафтогаз України», згідно з яким сторони зобов'язалися забезпечити стабільне постачання споживачів тепловою та електричною енергією протягом опалювального сезону 2009-2010 р. У зв'язку з цим у серпні-жовтні минулого року вартість комунальних послуг знизилася на 5%, а з 1 жовтня на 22,7-29,2% подешевшали послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання з водовідведенням. Термін дії меморандуму закінчився, тому, вважають в КМДА, можна коригувати тарифи.

Намір столичної влади суперечить деклараціям уряду і президента. Так, Віктор Янукович заявив, що зниження ціни на російський газ дозволить не підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги в цьому році. «Від уряду не буде ніяких рішень щодо підвищення ціни на енергоресурси», - запевнив, у свою чергу, Олександр Попов.

Прихильники президента не бачать причини, по якій необхідно підвищити тарифи у столиці. «Перед тим як йти на такий непопулярний крок, необхідно аргументувати його необхідність», - зазначив у коментарі «i» заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, регіональної політики і ЖКГ Ігор Лисов. Своєю постановою від 31 травня 2010 № 371 Кабмін дозволив КМДА залучити кредит в 2 млрд. грн. для погашення боргів за різницею в тарифах за тепло-і водопостачання перед ВАТ «Київенерго» і ВАТ «Київводоканал». Сьогодні, за словами пана Лисова, немає жодного нормативного документа, в якому була б логічно обґрунтована необхідність підвищити тарифи. «У Партії регіонів мають намір вимагати аргументацію», - сказав законодавець.

Уряд поки вважає за краще залишатися осторонь. «Тарифи - прерогатива місцевої влади. Якщо київська влада прийняла рішення підняти тарифи, це не заборонено законом», - заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Він відзначив, що Кабмін приступив до розробки проекту закону, що передбачає створення єдиного органу, який би контролював монополії на ринку комунальних послуг.

Опозиція відреагувала на плани столичної влади більш радикально: представники Блоку Віталія Кличка в Київраді і БЮТ мають намір оскаржувати підвищення тарифів у суді.

Бютівець Володимир Бондаренко повідомив «i», що підвищувати тарифи не можна без рішення ряду питань, зокрема - без визначення чітких стандартів надання комунальних послуг, оприлюднення їх собівартості та ведення обліку споживання ресурсів. «У Києві найнижчий з усіх міст країни показник об'єктивного обліку споживання комунальних послуг», - зазначив пан Бондаренко. Підвищення тарифів, на думку Володимира Бондаренка, дасть подвійний ефект. У першу чергу, столичному градоначальникові буде зручно в ручному режимі розподіляти гроші з міського бюджету. Регіонали ж зможуть скористатися ситуацією і після підвищення ввести додаткові пільги або знизити тарифи в цілому, забезпечивши собі таким чином голоси виборців на місцевих виборах.

Будівельний портал Інфобуд


Топ-оголошення

Продається затишний будинок в мальовничому селі Межове, Білоцерківського р-ну, Київської обл.
Центральна, 34, 2 кімнати, 59 кв.м, 60 соток, 5 500$, Продається затишний будинок в мальовничому селі ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Межове

Здам кімнату в часном будинку для дівчини, р-н Клинчик
Каруны вул., 2 800 грн./місяць, Здам кімнату в часном будинку для дівчини, р-н Клинчика-левый берег, ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Топ-оголошення

Продам 2-до. квартиру 47 кв.м. в же/м "Вітрило" - район безвиході транспорту.
Парусний пер., 2 кімнати 47/30/9 кв.м 14/16, 39 000$, Продам 2-до. квартиру 47 кв.м. в же/м "Вітрило" ...

Квартири > Продам > Дніпро > Новокодацький р-н

Набережная Победы, новострой, ж/к River Park
Набережна Перемоги вул., 42, 1 кімната, 42/25/12 кв.м, 3/12, 1 400грн/доба, Посуточно, почасово, на ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Сумська обл. > Недригайлівський р-н > Недригайлів