Вся нерухомість > Новини > Нотаріус відмовиться оформляти договір купівлі-продажу нерухомості, якщо не буде проведена її оцінка
↑ До списку новин

Нотаріус відмовиться оформляти договір купівлі-продажу нерухомості, якщо не буде проведена її оцінка

2 липня 2013

В уряді вважають, що введення з 1 серпня нового порядку та методики оцінки допоможе уникнути заниження вартості квартир і будинків, пишуть ФАКТЫ.

Уряд вніс чергові зміни до порядку оформлення переходу права власності між громадянами. Міністерство юстиції України своїм наказом встановило, що відтепер нотаріальну дію за участю фізичних осіб, предметом якого є об'єкт нерухомого та рухомого майна, здійснюється тільки за наявності оціночної вартості такого майна з метою оподаткування. Крім того, Кабінет міністрів України затвердив новий Порядок проведення оцінки майна для оподаткування.

Торік оцінювачі-монополісти підняли ціни майже в 30 (!) разів

В уряді вважають, що введення нового порядку та методики оцінки допоможе уникнути заниження вартості квартир і будинків, адже саме з цієї вартості сплачуються податки при зміні власника. До речі, згідно з документом, обов'язкова оцінка повинна проводитися при реалізації не тільки нерухомості, у тому числі земельних ділянок, а й автомобілів, мотоциклів і мопедів.

Крім того, займатися оціночною діяльністю для оформлення угод купівлі-продажу нерухомості тепер зможуть тільки фахівці, які отримали сертифікат на право оцінки з метою оподаткування. За словами голови Українського товариства оцінювачів Олексія Амфітеатрова, уряд своєю постановою зобов'язав усіх, хто займається оціночною діяльністю, отримати спеціальний сертифікат. Якщо оцінювач не має такого документа, його висновки будуть вважатися недійсними і нотаріус відмовить сторонам у засвідченні угоди. Отримати сертифікат можна буде в 22 вузах, в яких є така спеціальність. Оцінювачам необхідно пройти курс навчання, а потім скласти іспити.

Варто нагадати, що минулого року уряд вже намагався навести порядок на ринку «податкової» оцінки нерухомості. Тоді наказом Фонду державного майна України було встановлено, що для проведення оцінки з метою оподаткування необхідно отримати спеціальний сертифікат, причому кількість компаній, допущених державою до подібного виду оцінки, виявилося істотно обмежена.

За словами експерта консалтингової компанії «СВ Девелопмент» Сергія Костецького, сертифікати в Україні отримали всього близько 40 осіб. У результаті виникли величезні черги, а новоспечені оцінювачі-монополісти підняли ціни майже в 30 (!) разів. За оцінку квартири вони вимагали не 300-350 гривень, а 8 тисяч, а вдома - 15 тисяч гривень замість 800.

Тоді під тиском громадськості уряд скасував введення сертифікатів на «податкову» оцінку нерухомості. Але деякі експерти побоюються, що ситуація може повторитися.

- Говорити про те, що влада знову готується до монополізації ринку оціночних послуг, поки що рано, - вважає голова Всеукраїнської громадської організації «Асоціація фахівців оцінки» Степан Максимов. - Фонд держмайна ще не затвердив ряду нормативів, що обмовляють правила роботи на ринку оцінки. Наприклад, не прийнята програма підготовки фахівців з передпродажної оцінки рухомого та нерухомого майна, не визначено навчальний заклад, на базі якого може проводитися така підготовка, не розроблені правила видачі сертифіката оцінювача і вибору програмного забезпечення для проведення оцінки. Зміст цих документів покаже ставлення влади до можливості монополізації ринку оціночних послуг.

«Перевірити інформацію про оцінювача можна на сайті Фонду державного майна України»

Про те, що тепер потрібно робити людям, охочим продати квартиру або будинок, і як буде проходити оформлення угоди, «ФАКТЫ» попросили розповісти приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Людмилу Голій.

- Як змінився порядок завірення нотаріусом договору відчуження нерухомості?

- Згідно зі змінами, внесеними Міністерством юстиції України до Порядку здійснення нотаріальних дій нотаріусами України, завіряти договори за участю фізичної особи, предметом яких є об'єкт нерухомого та рухомого майна, нотаріус може лише за наявності оціночної вартості такого майна. Причому починаючи з 1 серпня 2013 року оцінка повинна бути проведена фахівцем, який має відповідний сертифікат.

- Де знайти такого оцінювача і як переконатися в тому, що він має сертифікат?

- Перевірити інформацію про оцінювача можна на сайті Фонду державного майна України. Також, коли вам видають звіт про оцінку, у додатках до документу завжди є відповідні сертифікати та ліцензії.

- Яка нерухомість обов'язково повинна бути оцінена?

- По суті, оцінці підлягає вся нерухомість. Згідно з чинним законодавством, це об'єкти малоповерхового житлового будівництва, у тому числі дачного та садибного типу, а також їх частини, об'єкти багатоповерхового житлового будівництва, нежитлового фонду та їх частини, об'єкти незавершеного будівництва та земельної ділянки.

У ході продажу або обміну об'єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує договір тільки за наявності оціночної вартості майна та документа про сплату учасниками договору податку до бюджету.

Що ж стосується ділянок, то, відповідно до Закону України «Про оцінку земель», експертна грошова оцінка земельних угідь та прав на них проводиться з метою визначення вартості об'єкта і використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них. Це договори купівлі-продажу, іпотеки і так далі. У той же час для визначення державного мита при обміні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок використовується їх нормативна грошова оцінка.

- Чи змінилися вимоги щодо подання заяв про прийняття спадщини?

- Лише одна норма. Тепер спадкоємець спочатку може надіслати заяву без завіреного нотаріусом підпису. Раніше такі заяви приймалися тільки з завіреним нотаріально підписом спадкоємця. Ось що офіційно говорить закон: «Своєчасно спрямованою вважається заява, справжність підпису на якій завірена (або не завірена) нотаріально, яка спрямована поштовим відправленням до закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини і яка надійшла нотаріусу після закінчення цього терміну. Нотаріус приймає таку заяву, заводить спадкову справу і, в разі надходження заяви, справжність підпису на якій не засвідчена нотаріально, направляє спадкоємцю листа з пропозицією надіслати заяву, оформлену належним чином, або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини. У таких випадках конверт підшивається до спадкової справи».

Сергій Курган, «ФАКТЫ»


Топ-оголошення

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)- Варіанти оренди житла
15 кв.м, 2/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Волинська обл. > Володимир-Волинський р-н > Володимир-Волинський

0%! Продаж НФ вільного призначення 415 м2, Караваевы Дачі
Караваевы Дачі, Караваева вул. 570 000$, НЕЖИТЛОВИЙ ФОНД, земля і приміщення в власності. Приміщення ...

Інше > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

Здам на Слобожанском 1 кімнату в 2 х кімнатній квартирі.
Правди просп., 3 000грн., Здам на Слобожанском 1 кімнату в 2 х кімнатній квартирі. Для 1 людини, ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

2-кімнатна. Відрадний пр-т, 12.
Відрадний, Відрадний просп., 12, 2 кімнати, 43/29/6 кв.м, 5/5, 40 900$, 5/5пов. цегляний будинок 43, ...

Квартири > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Сдам комнаты в Днепропетровске
1$/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- Комнаты, ...

Кімнати > Здам > Дніпропетровська обл. > Апостолівський р-н > Апостолове