Вся нерухомість > Новини > Ринок сільгоспземлі: українців захистять заборонами
↑ До списку новин

Ринок сільгоспземлі: українців захистять заборонами

25 червня 2011

У поточному році роботи із запуску повноцінного ринку сільгоспземлі помітно активізувалися - він повинен запрацювати вже з 1 січня 2012 р. Щоправда, іноземцям та юрособам буде повністю заборонено купувати землю ще мінімум кілька років - таким чином держава захищає вітчизняний капітал від потужних зарубіжних конкурентів.

Справа зрушилася

В останні кілька місяців робота законодавців щодо створення нормативної бази для запуску повноцінного ринку землі істотно активізувалася. Головним документом у цьому питанні стане закон про ринок земель - як очікується, його повинні прийняти не пізніше вересня 2011 р. «Закон ми вводимо в дію відразу після його прийняття. Приймуть у вересні - відразу він запрацює, крім глави про зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Поки ми ставимо 1 січня 2012 р. Далі - на розгляд депутатів», - пояснює заступник голови Держагентства земельних ресурсів України Микола Калюжний.

На додачу до цього документу необхідно прийняти ще декілька законів і постанов Кабміну або внести зміни у вже існуючі. Так, необхідно буде провести розмежування та інвентаризацію земель. За словами М. Калюжного, раніше для робіт з розмежування необхідно було 2,5 млрд. грн, але після прийняття закону сума зменшиться до 650 млн. грн. На інвентаризацію земель сільгосппризначення, яку планують завершити до 1 грудня 2015 р., знадобиться 1,17 млрд. грн. В цілому ж на інвентаризацію всієї землі потрібно буде 19 млрд. грн - завершити процес планують до 2020 р. Як уточнює чиновник, мова йде про гроші державного та місцевих бюджетів, а також про кошти громадян та юросіб. Також вже розроблено постанову Кабміну про методику проведення нормативної грошової оцінки земель сільгосппризначення, відповідно до якого оцінна вартість 1 га сільгоспугідь збільшиться приблизно на 65% - з середніх 12 тис. грн. до 20 тис. грн. Потрібно зазначити, що за чинним законодавством нормативну оцінку потрібно міняти кожні 5-7 років, але за останні 15 років цього не робилося.

Продаж з обмеженнями

У зв'язку з неприйняттям значною частиною суспільства ідеї про вільний продаж сільгоспугідь розробники законопроекту про ринок земель змушені були шукати компроміс. Хоча, як зауважив директор НДІ економіки сільського господарства з Угорщини Жозеф Попп, у жодній країні світу немає вільного земельного ринку - все залежить від міри лібералізації та контролю з боку держави.

Таким чином, в Україні також планується ввести ряд обмежень щодо продажу землі сільгосппризначення. Наприклад, буде встановлений розмір максимальної площі с/г землі, яка може перебувати у власності однієї особи. Згідно з рекомендацією Академії аграрних наук України, в залежності від регіону будуть встановлені наступні обмеження: на Поліссі - не більше 1500 га, в лісостепу - не більше 1750 га, у степових зонах - до 2100 га, в Карпатах та гірській частині країни - не більше 900 га, в Криму - не більше 1100 га. А до 2015 р. буде зберігатися пункт перехідних програм Земельного кодексу, що обмежує площу наділу 100 га.

Василь Салатов, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Київська обл. > Баришівський р-н > Баришівка

Продам 2-х квартиру в ЖК Аржанова, проспект Слобожанський-Правди
Новый, 2 комнаты, 44/-/15 кв.м, 9/10, 35 000$, Продаж двокімнатної квартири в цегляному будинку, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н

Топ-оголошення

Продам Торгову площю вул. Миколи Шепелєва 5
Караваевы Дачи, Шепелева ул., 5, 133 кв.м, 110 000$, Київ, Соломянський район, ул.Шепелєва 5 ...

Торговельні приміщення > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Продаж місця в підземному паркінгу Скай Сіті
Черемушки, Варненська вул., 14 кв.м, 22 500$, Продаж паркомісця в підземному паркінгу в ЖК Скай Сіті. ...

Гаражі. Парковки > Продам > Одеса > Київський р-н

Аренда офиса в центре Подола, улица Борисоглебская, кабинет 28 кв.м.
Поділ, 28 кв.м, 12 000грн/місяць, Аренда офиса в Бизнес-центре, улица Борисоглебская, офис 28 кв.м., ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н