Вся нерухомість > Новини > Чи потрібні нам такі довгобуди?
↑ До списку новин

Чи потрібні нам такі довгобуди?

2 грудня 2010

Першопричина появи недобудов зрозуміла. Сьогодні будівництво - це приватний бізнес.

А для кожного бізнесу характерні злети і падіння. Наслідком економічної неспроможності тієї чи іншої будівельної організації і стають незавершені об'єкти.

Втім, «віртуальний» житловий квартал у Запоріжжі на Пушкіна і довгобудом складно назвати, оскільки по-справжньому будівництво навіть не почалося. Може бути, земляні роботи та забивання невеликої кількості паль обійшлися замовником так дорого, що на все інше просто не вистачило грошей? У будь-якому випадку в 2007 році роботи, в силу економічної кризи, призупинилися, і тільки влітку нинішнього року на території з'явилася нечисленна техніка: пара КАМАЗів та екскаватор.

Кінця й краю цьому будівництву не видно. Між тим, дану земельну ділянку огородили парканом, за яким - тиша, забравши у мешканців прилеглих п'ятиповерхівок частину їх прибудинкової території. Котлован створює серйозні перешкоди на дорозі, так як пішоходам, які прямують від трамвайної зупинки «Площа Пушкіна» до «Героїв Сталінграда», доводиться йти практично по трамвайній колії, оскільки тротуар місцями знищений земляними роботами. Але, схоже, міським службам діла до цього немає. Поки в битві між запорожцями і комунальниками виграють останні.

Хто ж володіє цією ділянкою і, власне, для чого? Зовсім недавно мені вдалося дізнатися про сьогодення і дуже недалеке минуле будмайданчика на Пушкіна, розташованого в самому що ні на є центрі Запоріжжя. Тендер на цю землю виграла фірма ТОВ «УПТ-Інвест» (Київ), проект на її замовлення підготувала київська «Архітектурна майстерня Пашенько». За проектом там будуть побудовані три житлові 25-поверхові будинки, з підземним автопаркінгом до 4 рівнів. До будинків повинен примикати суспільно-діловий культурний центр, до 6 поверхів, з виходом на проспект Леніна. За задумом трамвайні колії повинні були проходити через цей комплекс через тунель.

У 2007 році, в інтерв'ю одній із запорізьких газет генеральний директор ТОВ «УПТ-Інвест» Юрій Міхайлуца заявляв: «Це буде житловий комплекс, будівлі громадського призначення. Розмір торгового центру, як півтора універмагу «Україна». Нові житлові будинки вмістять в собі 354 квартири. Ми зробимо нову транспортну розв'язку. Реконструюємо трамвайну лінію, вона буде абсолютно безшумна, і побудуємо автомобільні під'їзди. Усі будівлі будуть зводитися з тим розрахунком, щоб не заважати мешканцям 5-поверхівок, які розташовуються поруч. Більш того, в процесі будівництва ми замінимо мережа комунікацій, в тому числі зливову каналізацію, що вирішить проблему з підтопленням сусідніх будинків. На час будівництва буде перенесена трамвайна лінія. Щоб вона не створювала незручностей жителям 5-поверхівок, ми відгородити її триметровим парканом зі звукоізоляцією».

Проект планували повністю закінчити через 4,5 роки, тобто в 2012 році. У першу чергу, через півтора роки (у 2008 році), побудувати центр суспільно-побутового призначення...

Взяли землю - будуйте!

На сьогодні земельних ділянок для аукціонів в місті стає все менше. Свого часу багато підприємців «нахапали» землі, обнесли парканом, і нічого не роблять. Представники влади періодично заявляють про те, що необхідно розширити діапазон інвестиційних пропозицій за рахунок наділів, будівництво на яких зупинилося, але системно вирішувати це питання, мабуть, не поспішають.

Як зазначив заступник міського голови Сергій Гладченко на одному із засідань депутатської комісії з питань земельних відносин, комунальної власності та приватизації, «у нинішньому році я поставив завдання, щоб ми уважно розглянули всі довгобуди і огороджені місця, на яких не йде будівництво. З тим, щоб обговорити питання розірвання договорів оренди в односторонньому порядку, якщо це буде законно».

Подібні прецеденти вже були, але вони залишаються одиничними. Так, у 2009 році місто подло кілька подібних позовів до суду. «Є певна позитивна тенденція - підприємці, бачачи, що вже йдуть звернення до суду, активізували будівництво, щоб у нас не було приводів забрати землю», - зазначив Гладченко.

Запоріжжя «потопає» у заморожених будівництвах, коли значні ділянки землі обнесені парканами, викопаний рів, але на цьому всі роботи припиняються. І хоча у власників довгобудів є два шляхи вирішення проблеми: передати «недобудови» у власність міста або ж шукати інвесторів для продовження будівництва, багато хто воліє «спустити справу на гальмах». Так тільки в Південному мікрорайоні простоюють більше п'яти великих заморожених будівництв. Залишається довгобудом будинок близько 5-ї міськлікарні.

Сучасні ринки нерухомості, зокрема західні - добре керовані та контрольовані державою. У нас же держава взагалі не присутня на ринку нерухомості. Будівельна галузь потрапила в кризу - вона практично залишилася без допомоги. Будівельну галузь у вузькому сенсі і ринок нерухомості в широкому сенсі кинули на виживання.

На сьогодні міській владі необхідно серйозно зайнятися проблемою довгобудів у сфері будівництва житла. Боротьба з «замороженими будівництвами» абсолютно відповідає інтересам міста. І прийняти подібне рішення (намітити кроки на шляху створення єдиної системи ліквідації об'єктів незавершеного будівництва) повинен міський голова Олександр Сін.

Але факт залишається фактом: проблема довгобудів в Україні буде вирішена не раніше, ніж законодавча влада спростить оформлення прав на землю і зробить невигідним володіння пустирями і руїнами. Поки в нашій країні не буде чіткої містобудівної політики, прозорого розподілу землі і зрозумілих процедур узгодження, жорстких правил забудови та контролю з боку держави за їх виконанням, сучасні довгобуди будуть з'являтися.

Вікторія Кириленко, alextv.zp.ua


Топ-оголошення

Продам уютную 1-ком. кв. ул.Фонтанская дорога/ЖК "Акрополь-1".
Центр, 1 кімната, 33/12/9 кв.м, 3/25, 56 000$, Продам уютную 1-ком. кв. ул.Фонтанская дорога/ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продам две комнаты в квартире на ул. Бочарова.
Котовського, 27 кв.м, 4/5, 20 000$, К продаже предлагается 2-е комнаты в 4-х комнатной квартире, один ...

Кімнати > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Топ-оголошення

Продам 2-х эт. дом ул.Прорезная/ул.Толбухина.
Чубаевка, 3 комнаты, 250 кв.м, 6 соток, 200 000$, Продам 2-х эт. дом ул.Прорезная/ул.Толбухина. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

КОМНАТА под ключ Пр.Маяковского ТРОЕЩИНА в начале
Троещина, 3 500грн/месяц, Сдается комната под ключ пр.Маяковского 4 комнате мягкий уголок, стенка, ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Сдам отдельную комнату, пр.Леся Курбаса 15, м. Житомирская, БЕЗ к.у.
Микільська Борщагівка, Зодчих вул., 15 кв.м, 5/9, 3 500грн/місяць, Сдам отдельную комнату под ключ, ...

Кімнати > Здам > Київ > Святошинський р-н