Вся нерухомість > Новини > Рада прийняла Податковий кодекс
↑ До списку новин

Рада прийняла Податковий кодекс

22 листопада 2010

Депутати схвалили поступове зниження з 2011 р. ставок податку на прибуток підприємств з 25% до 16% і зменшення ставки податку на додану вартість з 20% до 17% з 2014 р. Депутати також підтримали підвищення акцизних ставок на лікеро-горілчану продукцію на 6, 9%. Згідно з НК, мінімальне податкове зобов'язання зі сплати акцизу на сигарети без фільтра в наступному році збільшиться з 57,5 до 61,47 грн / тис. штук, на сигарети з фільтром - з 150 до 160,35 грн / тис. штук. Акцизи на бензин підвищаться на 37,9%. Крім того, кодекс передбачає збільшення ренти на видобуток нафти і газового конденсату на 40%.

Примітно, що кодекс закріплює за ДПАУ право проводити документальні, камеральні та фактичні перевірки діяльності підприємців. Передбачається також введення автоматичного повернення ПДВ, яке буде здійснюватися після проведення камеральної перевірки податкової. Для малого бізнесу з річним оборотом 3 млн. грн з наступного року до 1 січня 2016 р. пропонується ввести податкові канікули. За спрощеною системою оподаткування зможуть працювати підприємці, річний дохід яких становить до 600 тис. грн при наявності касового апарату і до 300 тис. грн. - без нього. Проте кодекс позбавляє юросіб права працювати за спрощеною системою. Ставки єдиного податку будуть визначати місцева влада в залежності від чисельності населення населеного пункту: при населенні до 150 тис. осіб - від 20 до 200 грн, 150-500 тис. осіб - від 20 до 400 грн, з населенням більше 500 тис. чол. - від 20 до 600 грн.

З 2011 р. буде відмінено регуляторний транспортний збір, а з 2012-го - введений податок на нерухомість у розмірі не більше 1% мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року, на квартири загальною площею до 240 кв. м і будинку до 500 кв. м. Власники квартир і будинків, площа яких перевищує зазначений метраж, як податок будуть платити 2,7% мінімальної заробітної плати.

Урядовий варіант НК викликав шквал критичних зауважень з боку опозиції. За словами голови комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталії Королевської, умови роботи підприємців після прийняття Податкового кодексу ускладняться.

«Юрособи перестануть працювати з підприємцями, так як НК позбавляє їх можливості відносити на валові витрати покупку товарів і послуг у єдиноподатника», - прогнозує пані Королевська. А депутат Ксенія Ляпіна (НУНС) стверджує, що прийняття Податкового кодексу приведе до подорожчання споживчих товарів на 30% і активізації протестних настроїв серед населення. Весь процес розгляду Податкового кодексу супроводжували пікети і мітинги підприємців.

Серед основних мінусів кодексу, на думку старшого юриста ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Івана Юрченка - відсутність ефективних інструментів залучення органів ДПАУ до юридичної відповідальності, а також неточні формулювання при визначенні підстав для застосування до платників податків репресивних заходів (арешт майна та ін.). Це дозволить фіскалам зловживати своїми повноваженнями. «При цьому визнання НК цивільно-правових відносин трудовими дозволить покласти на податкового агента додаткові податкові зобов'язання», - зазначив у коментарі «i» юрист. Кодекс, за словами експерта, вводить складні правила амортизації основних фондів (збільшення кількості груп основних фондів до 16 і до шести - нематеріальних активів).

Серед плюсів НК - передбачене зниження ставок основних податків, деяке скорочення розмірів штрафних санкцій (у т.ч. усунення 200%-вого штрафу за використання податкових пільг не за призначенням) і можливість продажу нерухомого та деяких видів рухомого майна без оподаткування.

Експерти вважають, що введення в дію НК може викликати зростання безробіття. «Підвищення податкового тиску на малий і середній бізнес може негативно позначитися на показниках безробіття та динаміці споживчих цін - високі витрати для ведення бізнесу можуть спровокувати зростання роздрібних цін», - прогнозує економіст «Трійка Діалог Україна» Ірина Піонтковська. Одержувачем вигод після початку роботи Податкового кодексу аналітики називають великий бізнес. «Зниження ставок податку на прибуток компаній - фактор в першу чергу позитивний для великого бізнесу, також як і в заплановане зниження ставок ПДВ та впровадження системи автоматичного відшкодування цього податку», - зазначила Ірина Піонтковська. За словами пана Юрченка, в НК дуже важко знайти хоч щось, що могло б свідчити про полегшення умов роботи для суб'єктів малого бізнесу. «Якщо президент Віктор Янукович не втрутиться в розвиток подій, очевидно, більшості підприємців доведеться познайомитися ближче з« звичайної »системою оподаткування», - підсумував експерт.

Комітет Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва звернувся до глави держави з проханням відмовитися від введення в дію Податкового кодексу з 1 січня 2011 р., провести його повторне публічне обговорення і прийняти до серпня наступного року. Раніше віце-прем'єр Сергій Тігіпко припустив, що президент може ветувати дітище Миколи Азарова, якщо в ньому не будуть враховані позиції глави держави.

Галина Калачова, Экономические известия


Топ-оголошення

Продам 4-хкомнатную кв, Виноградарь, пр. Василия Порика 7А
Виноградарь, Порика просп., 7А, 4 кімнати, 120/69/14 кв.м, 1/16, 126 000$, Продам 4-хкомнатную ...

Квартири > Продам > Київ > Подільський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, жилья -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Житомирська обл. > Попільнянський р-н > Попільня

Топ-оголошення

Продам частный дом на Слободке
Слободка, Известковая ул., 2 комнаты, 44 кв.м, 2,4 соток, 27 500$, Продам одноэтажный отдельностоящий ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Продам двох поверховий будинок.
5 и более комнат, 60 соток, 20 000$, Продам двох поверховий будинок з красної цегли. В будинку є газ, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Яготинський р-н > Лозовий Яр

ЖК Катеринославский! Центр! Ля Сильпо! Південна Виконкомівська
"нагорный", 2 кімнати 40/30/10 кв.м 10/21, 75 000$, Продам в ЖК Катеринославский на ул Шевченку 51 Д, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Центральний р-н