Вся нерухомість > Новини > Купити землю і побудувати будинок, або купити квартиру в багатоповерховій шпаківні?
↑ До списку новин

Купити землю і побудувати будинок, або купити квартиру в багатоповерховій шпаківні?

1 червня 2010

Що краще - приватний будинок, або квартира - неодноразово задавалися питанням ті, хто збирається звити нове затишне гніздо для своєї сім'ї.

Якщо хочеться починати з нуля - тільки приватний будинок. Тому що після здачі багатоповерхового будинку в експлуатацію близько двох років ви будете прокидатися і засинати під чарівний звук штробільних машин, перфораторів і молотків для укладання кахельної плитки.

Приватний будинок - це тиша і деяка відособленість, яку дає навіть невелика ділянка землі біля будови. Внаслідок кризи, після того, як зник спекулятивний ажіотаж, купити землю зараз дуже просто, а в декількох кілометрах від міста (10 зайвих хвилин на машині, зате екологія не в приклад чистіше), ще й у кілька разів дешевше. У порівнянні з минулими роками, коли спекулянти оленячими стадами проносилися по містах і селах, скуповуючи все на своєму шляху і попутно намагаючись втридорога перепродати, зараз все кардинально змінилося. Ажіотаж зник, покупців практично немає, а спекулянти намагаються позбавитися від активів, які стрімко дешевшають.

Продаж землі зараз йде настільки мляво, що якщо продавцеві потрібна готівка терміново, то торг при продажу землі може скласти і 50%. Природно з тихим шепотом: «Тільки ти нікому не кажи!». І, незважаючи на заяви вже неабияк схудлих від відсутності угод ріелторів, що ринок нерухомості зростає і набирає обертів, кількість реальних угод і реальні ціни вказують на протилежне. Оскільки різко скоротилося кредитування і вельми впали доходи громадян, то зараз угоди відбуваються в основному тільки в економ-сегменті, а про приватному будівництві замислюються небагато, тому що ще живий той стереотип, що земля коштує шалені гроші, а будинок - ще більш скажені.

Насправді ділянки землі в передмісті столиці подешевшали в 4-5 разів, а за 20-кілометровою зоною - більше, ніж у десять разів. Також впала вартість будівництва. Знизилися витрати не лише на будматеріали, а й на послуги робітників. Таким чином, купити землю і побудувати на ній будинок виходить не дорожче, ніж купити квартиру в запиленому спальному районі. Приміром, для Києва на відстані 25-30 кілометрів від міста це обійдеться близько 80 000 доларів, що порівняно з двокімнатною квартирою. Але переваги приватного будинку - очевидні. Це і екологічна, хоча і відносно, чистота, та відсутність сусідів над головою, і вирішене місце для паркування автомобіля.

"ЗАВТРА"


Топ-оголошення

Офіс 60 м ремонт м. Золоті ворота 2 мін від господаря
Золоті Ворота, 60 кв.м, 16 000 грн./місяць, Здам трикімнатну квартиру на першому поверсі під офіс в ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продам 1- кімнатні ул.Полесская же/би 6 ЖК ВУДСТОРИЯ Без %
Нова Дарниця, Поліська вул. 6, 40/24/9 кв.м 10/25, 35 754$, 1 кімн. 40 м м. Червоний Хутір, Продам ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Продам ділянку 9 соток на 3-й лінії до р. Десна
9 соток, 15 000$, Продаю земельну ділянку 9 соток в с. Зазим"я, Броварського району, Київської ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Зазим'я

Продажа 61.22 кв.м ул.Причальная 11, ЖК Урловский -1 Без %
Позняки, Причальная ул., 11, 2 комнаты, 61/29/12 кв.м, 7/26, 47 000$, ЖК Урловский -1, комфорт класс, ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Бориспіль, вул. Ботанічна 22.
Ботанічна, 22, 2 кімнати, 95 кв.м, 2 соток, 95 000$, Продається таунхаус, м. Бориспіль, вул. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Бориспіль