Вся нерухомість > Новини > Страховики і банкіри просять виключити страховку іпотеки з розряду обов'язкових
↑ До списку новин

Страховики і банкіри просять виключити страховку іпотеки з розряду обов'язкових

13 липня 2011

Асоціація «Український кредитно-банківський Союз» (УКБС) спільно з Українською федерацією убезпечення (УФУ) звернулися до прем'єр-міністра України щодо необхідності виключення страхування предмета іпотеки з обов'язкових видів страхування.

УКБС зазначив, що це дозволить спростити умови функціонування фінансового ринку, сприятиме його лібералізації і поліпшенню умов ведення бізнесу, повідомляє прес-служба УКБС.

Асоціація каже, що з моменту прийняття закону «Про іпотеку» до останнього часу страхування предмета іпотеки здійснювалося на підставі ліцензій на добровільне страхування. Існуючий порядок влаштовував всіх учасників цих правовідносин, оскільки максимально забезпечував врахування їх інтересів.

Проте, 6 квітня 2011 року Кабміном прийнята постанова № 358 «Про затвердження порядку і правил обов'язкового страхування предмета іпотеки від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування».

Цей документ встановлює умови укладання договорів страхування нерухомості, що є предметом іпотеки. Крім того, постанова визначає, що вести таку страхову діяльність можуть тільки ті компанії, які отримали в установленому порядку ліцензію на страхування предмета іпотеки.

Крім цього, визначений постановою механізм страхування предмета іпотеки не дозволяє застрахувати всі види нерухомого майна на ринкових умовах, так як підхід до умов страхування є індивідуальним у кожному конкретному випадку, що робить неможливим його уніфікацію в будь-якому нормативному акті.

Разом з цим, банківські установи, які є вигодонабувачами за відповідними договорами страхування, висувають власні вимоги до страхових продуктів. При цьому враховується внутрішня система управління ризиками, яка для транснаціональних корпорацій, як правило, є єдиною для всіх учасників групи.

«Майже восьмирічна практика правовідносин у сфері страхування предмета іпотеки свідчить про недоцільність віднесення цього виду страхування до обов'язкових видів. А наявність у законодавстві положень про обов'язок іпотекодавця застрахувати предмет іпотеки забезпечує його страховий захист, що відповідає світовій практиці», - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

Крім того, введення додаткової ліцензії на здійснення страхування іпотеки суперечить задекларованій президентом і урядом мети щодо спрощення умов для ведення бізнесу в Україні та зменшення кількості дозвільних документів.

Нагадаємо, що в квітні 2011 року банки надали Україні населенню нових кредитів на нерухомість на 49 млн. грн більше, ніж у березні.

LB.ua


Топ-оголошення

Продам 4х-ком.Печерск ул Суворова (Омеляновича-Павленко) 13.Кирпич.
Печерск, 4 комнаты, 94/64/9 кв.м, 6/13, 225 000$, Продам 4х-ком.Печерск ул Суворова ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Продаж 2к-квартири в ЖК "Файна Таун", вул. Салютна 2-8.
Нивки, Салютна вул., 2-8, 2 кімнати, 68/26/23 кв.м, 2/12, 149 000$, Продаж 2к-квартири в ЖК "Файна ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продам 2 до. кварт. вул. Драгоманова на Позняках
Позняки, Драгоманова вул., 2 кімнати 72/38/15 кв.м 4/22, 67 000$, Дарницький р-н. вул. Драгоманова ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продаётся трех-этажная кирпичная дача "Металлист" в с.Пороскотень, на 6 комнат.
5 и более комнат, 330 кв.м, 6 соток, 33 000$, Дача расположена в дачном кооперативе < Металлист>, на ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бородянський р-н > Пороскотень

Продається новий будинок на Таращанському масиві
Переулок Росьовий, 1а, 4 кімнати, 191 кв.м, 7 соток, 150 000$, Будинок знаходиться в мальовничому ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква