Вся нерухомість > Новини > «Студентська» оренда: На чому заощадити, знімаючи житлоплощу
↑ До списку новин

«Студентська» оренда: На чому заощадити, знімаючи житлоплощу

21 травня 2010

«Комсомолка» з'ясувала, як підшукати собі житло подешевше і при цьому уникнути підводних каменів.

Питання про те, як зняти недорогу квартиру, хвилює кожну людину, яка не встигла обзавестися власним житлом. Досвід «Комсомолки» показав, що дешева оренда в Києві теж є. Але оскільки охочих отримати недороге столичне житло стає все більше, щоб знайти дійсно вдалий варіант, доведеться витратити чимало часу і сил.

ДЕШЕВО І СЕРДИТО

Найдешевший, але і самий «сердитий» варіант - оренда ліжко-місця в гуртожитку або в квартирі. Обійдеться така «житлоплоща» не дуже дорого - у 300-450 грн на місяць, правда, і умови відповідні.

Зустрічаються варіанти, коли господарі пускають в квартиру десяток квартирантів: на перший погляд здається, що вони там просто не помістяться! Але на перевірку виявляється, що квартиронаймачі працюють в різний час, деякі - взагалі вночі, так що черг в туалет і стовпотворіння на кухні вдається уникати.

Тим не менше, на думку ріелторів, такий «суперекономний» варіант підійде хіба що гастарбайтерам, у яких після напруженого трудового дня одна мрія - впасти і заснути. А ось студентам, яким було б непогано іноді вечорами позайматися, експерти не радять вирішувати наболіле житлове питання настільки кардинальним способом.

КІМНАТА З УСІМА ЗРУЧНОСТЯМИ

Досить поширена в столиці оренда однієї кімнати. Середня ціна - 1000-1200 грн/місяць, але при бажанні можна знайти і більш щадні варіанти. Правда, в оголошеннях «здається кімната» з прийнятною ціною 700-750 грн/місяць майже завжди є приписка - «тільки для дівчат». Чому ж господарі висувають настільки дискримінаційні вимоги?

За словами експертів ринку нерухомості, окремі кімнати в квартирах здають кілька категорій громадян:

- самотні пенсіонери, які таким чином отримують надбавку до пенсії;

- студенти, яким знята квартира виявилася не по кишені, і тепер вони шукають собі «товаришів» на підселення;

- самотні чоловіки, які в такий нехитрий спосіб шукають собі співмешканок.

Так що перед тим, як укладати договір оренди, непогано було б з'ясувати, з якої причини господар хоче здати кімнату саме дівчині. «Комсомолка» зателефонувала по одному з таких оголошень, але все виявилося цілком невинно: з'ясувалося, що кімнату здає самотня бабуся-пенсіонерка, яка сподівається, що дівчина не тільки буде себе вести більш-менш пристойно у порівнянні з молодим чоловіком, але й допоможе їй по господарству.

Справедливості заради відзначимо, що ужитися з абсолютно чужою людиною на одній житлоплощі - завдання не для людей зі слабкими нервами. Про свій багаторічний досвід проживання з бабусями-орендодавцями «Комсомолці» розповіла орендарка кімнат зі стажем Світлана:

- За останні п'ять років я поміняла сім квартирних господинь! Найприємнішою опинилася перша бабуся - Ганна Миколаївна. Вона мені дійсно стала як рідна, - я навіть називала її не по імені-по-батькові, а просто «бабуся». На жаль, вона померла, діти вирішили її квартиру продати, тому мені довелося шукати нове пристановище. І тільки тоді я по-справжньому усвідомила, наскільки комфортним людиною була моя Ганна Миколаївна. Несподівано виявилося, що я просто не в змозі терпіти якісь речі, про які раніше навіть не замислювалася! Я не виношу, коли поверх мого рушника кладуть своє брудну білизну, коли п'ють воду прямо з носика чайника, коли мене обмежують у всьому, вказуючи, о котрій годині я повинна прокидатися і коли мені слід повертатися додому. Я з'їжджала раз за разом, але, за іронією долі, кожна наступна бабуся виявлялася ще нестерпнішою за попередню! Зараз я знімаю окрему квартиру. І хоча для мене це дуже дорого (1900 грн/місяць), здоров'я і нерви все ж таки дорожче.

КОМУНАЛКА: ПРИВІТ З МИНУЛОГО 

Відносну свободу від пильного і невсипущого ока господарів забезпечить кімната в комунальній квартирі. Але тут потенційного наймача можуть чекати інші неприємності, головна з яких - агресивні сусіди. За старими фільмами нам усім знайомі традиційні комунальні «розборки» у вигляді викручування лампочок або, наприклад, висипані пачки солі в сусідський суп. Тому ріелтори радять потенційному роботодавцю оглядати кімнату в комуналці увечері або у вихідний, коли всі сусіди вже зібралися будинку й можуть повною мірою проявити своє виховання і «дружелюбність».

Незалежно від адекватності сусідів, коштують кімнати в комуналці трохи дорожче, ніж у звичайних квартирах. Адже як не крути, а життя в комунальній квартирі - це хоча б ілюзія свободи, а за ілюзії теж треба платити.

- Вартість кімнати в комуналці залежить насамперед від місця розташування. На Печерську така кімната буде коштувати 1200-1500 грн на місяць, а на Солом'янці цілком можна зняти і за 500 грн/місяць, - розповідає директор консалтингової компанії «Канзас» Владислав Мішуков.

КВАРТИРА НА П'ЯТЬОХ 

Але не потрібно забувати і про однокімнатні квартири, тим більше що оренда квартир у столиці дешевшає. Як показало опитування агентств нерухомості, зроблене «Комсомолкою», бажаючі орендувати житлоплощу легко можуть знайти «одиничку» за 1800 грн на місяць на Троєщині або, скажімо, на Борщагівці. Наші дані повністю підтверджуються статистикою: за даними компанії SV Development, на 1 травня 2010 найдешевші однокімнатні квартири можна було зняти в Деснянському (середня ціна склала $255/місяць), Дарницькому ($257/місяць), Дніпровському ($257/місяць), Святошинському ($261/місяць) районах столиці.

Зрозуміло, що й такі ціни по кишені далеко не всім приїжджим, у зв'язку з чим орендована квартирка в спальному районі нерідко перетворюється не просто на комуналку, а в справжнісінький гуртожиток! В однокімнатній квартирі можна легко розмістити дві-три людини, а в двокімнатній - і зовсім п'ять-шість! До слова сказати, у цьому випадку двокімнатна квартира виявляється набагато вигіднішою, враховуючи, що «двійку», скажімо, в Голосіївському районі або у Відрадному цілком можна зняти за 320-350 доларів на місяць.

До речі, як показує практика, не гидують жити з сусідами не тільки гастарбайтери і студенти, а й початківці «білі комірці». Поступово змінилося і ставлення орендодавців до подібних «комун». Якщо ще кілька років тому пропозиція ріелтора укласти договір про оренду одночасно з декількома квартиронаймачами викликала у власників житла повне відторгнення, то тепер господарі квартир відносяться до такої перспективи набагато лояльніше.

ПОРАДА «КП»: Не чекайте осені! 

Усім бажаючим зняти житло в столиці варто постаратися знайти відповідний варіант до кінця липня, оскільки в серпні і вересні спостерігається традиційний пік попиту на орендоване житло в столиці. Люди повертаються з дач, тисячі студентів приїжджають на навчання, зростає ділова активність - словом, число здаваних квартир зменшується, а число охочих зняти - зростає.

Якщо ж встигнути до пікового попиту не вдалося, залишається шанс переглянути угоду в жовтні-листопаді. У цей період попит на оренду знижується, так що господар цілком може піти на поступки. У крайньому випадку в кінці осені цілком реально підшукати собі інший, більш щадний варіант.

Наталія Мічковська, "Комсомольская правда" в Украине


Топ-оголошення

Трехкомнатная по ликвидной цене на Таирова.
Люстдорфская дор., 170, 3 комнаты, 63/38/9 кв.м, 8/9, 43 500$, Срочная продажа по ликвидной цене. ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Продам живописну ділянку ОСГ 1, 54 га в с. Хотове.
1,54 га 77 000$, Києво-святошинський район. Сіло Хотов Дивне поєднання близькості до столиці, комфорт ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Хотів

Топ-оголошення

Продам дом в Барышевке
3 кімнати, 95 кв.м, 19 соток, 37 000$, Продам уютный дом в г. Барышевка, площадью 95 кв.м. Все ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Баришівський р-н > Баришівка

Здам будинок в Борисполi
Нахимова, 5, 4 комнаты, 170 кв.м, 15 соток, 300 000грн/месяц, Сдам дом в Борисполе, построен ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Бориспіль

Слобідка: продам прекрасний сучасний будинок в тихому затишному районі!
Слобідка, Левадная вул., 4 кімнати, 286 кв.м, 2,7 соток 210 000$, Левадная: продам прекрасний новий ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Суворівський р-н