Вся нерухомість > Новини > Кабмін пропонує Раді надати право містам об'єднуватися
↑ До списку новин

Кабмін пропонує Раді надати право містам об'єднуватися

11 січня 2014

Кабінет міністрів (Кабмін) пропонує Верховній Раді (ВР) встановити порядок об'єднання територіальних громад, що мають спільні кордони, на рівні сіл, селищ і міст. Текст відповідного проекту закону "Про право територіальних громад на об'єднання" № 3849 оприлюднено на сайті парламенту.

"Необхідність розробки даного проекту закону обумовлена ​​суперечливістю положень статті 6 закону України "Про місцеве самоврядування в Україні», відсутністю процедури об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст», — йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Зокрема, в законі "Про місцеве самоврядування в Україні" визначається, що рішення про об'єднання територіальних громад приймається на місцевих референдумах територіальних одиниць, які планують об'єднатися. Новий законопроект пропонує приймати рішення про об'єднання на підставі договору між главами сіл, селищ і міст, що укладається на підставі рішень місцевих референдумів цих територіальних одиниць.

У той же час якщо під час об'єднання в територіальні громади передбачається зміна територіальних кордонів цих одиниць, то вони повинні звернутися з відповідною пропозицією до Верховної Ради.

Крім того, законопроектом пропонується надати можливість селищам та містам об'єднуватися в територіальні громади, тоді як зараз це можуть робити лише села.

При цьому територія об'єднаної територіальної громади має бути нерозривною, розташованою в межах однієї області, а її кордони повинні відповідати кордонам сусідніх територіальних громад.

Важливим моментом є те, що відстань від адміністративного центру об'єднаної територіальної громади до найвіддаленішого населеного пункту цієї громади не може перевищувати, як правило, 30 км (автомобільними дорогами загального користування).

Одночасно адміністративним центром об'єднаної територіальної громади визначається населений пункт, який має розвинену інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру об'єднаної територіальної громади, а її найменування, як правило, є похідним від найменування населеного пункту, певного її адміністративним центром.

При цьому у разі такого об'єднання статус населених пунктів, які увійшли в об'єднану територіальну громаду, не змінюється.

Як наголошується в пояснювальній записці, за попередніми даними, 10 278 сільських рад представляють інтереси 284 451 сільських населених пунктів, 64 міста обласного значення включають більше 200 населених пунктів. Слід також зазначити, що не кожне село, селище, місто на практиці є самостійною адміністративно-територіальною одиницею, а його жителі — самостійною територіальною громадою. Так, близько 1 тис. населених пунктів приєднані до міст республіканської Автономної Республіки Крим та обласного значення, і разом з ними складають єдині територіальні громади, в той же час зберігаючи за собою права територіальних громад сіл, селищ, міст.

РБК-Україна


Топ-оголошення

Вторичный новострой! Парк Шевченко! Набережная! 4х комн!
"нагорний", 4 кімнати, 182/152/20 кв.м, 12/15, 500 000$, Продам 4х комн квартиру 182 кВ м во ...

Квартири > Продам > Дніпро > Центральний р-н

Здам. 1-к.кв. 2/6, пр.Дмитрия Яворницкого
Фурманова вул., 1 кімната 30/-/- кв.м 2/6, 11 000грн./місяць, Здам. 1-к.кв. 2/6, пр.Дмитрия ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Продам новий 2-хэт. будинок ул.Обильная/ул.Окружная.
Чубаевка, 4 кімнати, 220 кв.м, 2 соток 290 000$, Продам новий 2-хэт. будинок ул.Обильная/ул.Окружная. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Чернігівська обл. > Сосницький р-н > Сосниця

Продам. Дачу 180 м.кв. 6 соток. Березановка, ул.Березановская
Передовая ул., 4 комнаты, 180 кв.м, 6 соток, 57 000$, Продам. Дачу 180 м.кв. 6 соток. Березановка, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н