Вся нерухомість > Новини > Оренда квартир у Києві подорожчала на 20%
↑ До списку новин

Оренда квартир у Києві подорожчала на 20%

28 серпня 2014

Для столичних ріелторів серпень — найспекотніша пора. Мало того, що доводиться розселяти приїжджих студентів, так на серпень-вересень зазвичай планують переїзди ті, хто знайшов роботу у столиці. Цей же рік ознаменувався додатковим попитом на оренду ще й з боку переселенців із зони АТО, які потягнулися до Києва через загострення військового протистояння.

Проте, як підтвердили «Вестям» ріелтори, на рекордні показники з оренди столиця поки не вийшла. Якщо за липень, за даними SV Development, у Києві було здано в оренду 933 квартири, за підсумками серпня ріелтори сподіваються вийти на рівень 1100-1200. Тобто навіть з урахуванням потоку мігрантів зі східних областей, вони не сподіваються вийти на минулорічний показник, коли в літні місяці вдавалося здавати до 2 тис. квартир.

Якщо ще студентів і заробітчан у столиці активно селять, правда, в більш економному форматі (в однокімнатних квартирах все частіше живе не по дві, а по три людини), то з приїжджими з Донбасу господарі рідко хочуть мати справу. «Зараз перше питання, яке зададуть, — звідки приїхали, — каже аналітик SV Development Сергій Костецький. — І вихідцям з Донецька та Луганська часто відмовляють».

Свою роль зіграли страшні історії, які поширювали ЗМІ про погроми, які влаштовують в квартирах розлючені мешканці з Донбасу. А також про неплатежі, які починаються після внесення авансу, через те, що не всім вдається знайти роботу в столиці. Переселенців не хочуть селити ще й тому, що вони знімають квартири на дуже короткі терміни — 2-3 місяці (поки українська армія не звільнить їх населений пункт). А також через небажання власників київської нерухомості платити податки з доходів, отриманих від оренди.

«Переселенцям потрібна реєстрація, щоб оформляти державну допомогу, влаштовувати дітей в садки і школи тощо. А у нас майже 95% ринку оренди знаходиться «в тіні». І як тільки переселенець буде зареєстрований, він тут же проявить орендовану нерухомість і її власників перед фіскальними органами», — зазначив у розмові з «Вестями» директор ARPA RealEstate Михайло Артюхов.

Щоб оселитися без проблем, мігрантам доводилося погоджуватися або на великі аванси (дві-три місячні плати), або дорогі варіанти. «Наприклад, мої клієнти з Донецька недавно зняли чотирикімнатну квартиру за 12 тис. грн на місяць, сплативши аванс за три місяці, інакше господарі відмовлялися здавати», — розповів ріелтор Дмитро Ісоков.

Комфорт: вимагають бойлери

Літо, що проходить без гарячої води, та невизначені перспективи опалювального сезону змінили ключові вимоги до житла. Якщо торік в мінімальний комфорт-лист входили холодильник і пральна машина, то зараз перше місце зайняв бойлер.

Причому, схилити орендодавців до його встановлення намагаються і давні квартиранти. «Днями подзвонив орендар і попросив обговорити з господарями установку бойлера, однак відразу сказав, що не готовий ставити за свій рахунок і не хоче, щоб збільшили плату після дообладнання квартири», — розповів Михайло Артюхов.

Питання вдалося вирішити збільшенням авансу з місяця до двох. «Аргументи «у нас тепла підлога» або «стіни утеплені» ще не звучать в оголошеннях, але ближче до опалювального сезону вони будуть основною причиною підвищення ціни», — вважає ріелтор Дмитро Ісоков.

Деякі господарі житла, які давним-давно поставили у себе бойлер, зараз намагаються різко підвищити вартість оренди, причому, істотно. «Переглядала квартиру на Святошино, яку обіцяли здати за 3,5 тисячі на місяць. І раптом господиня каже: там є бойлер, тому 4 тис. грн, — розповіла «Вестям» Ірина. — А цей бойлер вже років 15 там стоїть, це видно по його зовнішньому вигляду. Мені такий підхід не сподобався, тому від цієї квартири відмовилася — знайшла іншу з адекватними умовами і ціною».

Вторинка: трохи подешевшала

Якщо на ринку оренди подорожчання долара почало відчуватися практично відразу (власники квартир заговорили про підвищення ціни), то в сегменті продажів негативні прогнози не виправдалися. Ціни на квадратні метри рости не почали — ані в гривні, ані в доларі. А, навіть, навпаки, стали незначно відкочуватися. За даними ІАП «Столична нерухомість», вартість вторинного житла в Києві, розташованого на правому березі, знизилася на 2,3% — до 20283 грн / кв. м, на лівому — на 1,7%, до 16 876 грн / кв. м. В центрі за липень житло подешевшало на 0,9% — до 30 706 грн / кв. м. Найсильніше ціни просіли в Солом'янському районі — на 3% (до 20 376 грн / кв. м). Єдиний район, в якому в липні гривнева вартість житла збільшилася, — Подільський (на 0,3%, до 22162 грн / кв. м). Реальних продажів небагато. За липень було оформлено лише 642 угоди при виставлених на продаж більш ніж 20 тисячах квартир. І, за прогнозами, в серпні буде приблизно стільки ж.

«Зараз продають тільки ті, кому терміново потрібні гроші», — запевняє керівник ПП «Агентство Златоград» Ростислав Литвинчук. За його словами, найгірше на ситуацію впливають курсові коливання. «Будь-який стрибок долара — і тижня на два припиняються дзвінки», — зазначив експерт.

До курсової нестабільності додаються і банківські обмеження на конвертацію гривні (в день можна купити долари не більш ніж на 15 тис. грн, якщо, звісно, ​​пощастить, і він буде в касі банку) і на зняття коштів з банківських рахунків: до еквівалента 15 тис. грн з валютних рахунків і до 150 тис. грн. — з гривневих. «Поки людина отримає всю суму за продане житло в гривні, пройде днів десять. Поки вона купить на неї долари при зростаючому курсі, втратить ще 5-10%», — пояснює Сергій Костецький.

Оренда дорожчає, але половину націнки можна сторгувати

Через різку девальвацію гривні (з 11,7 грн / $до 13,8 грн / $) і під шумок підвищення попиту на нерухомість, багато господарів намагалися в серпні накрутити в Києві ціни на оренду. «Буквально вчора з клієнтом їхав дивитися одиничку за 3 тис. грн, але на місці нас зустрів інший ріелтор, який повідомив, що ціна зросла до 4 тисяч», — повідав «Вестям» про один такий випадок ріелтор АН «Велес» Віталій Ковальчук.

Виставляючи новий цінник, ріелтори зазвичай посилаються на високий курс долара, комунальні послуги, які подорожчали, та нарікають на високий попит на нерухомість. Людину намагаються взяти «на переляк»: нібито краще пропозиції вона не знайде. Однак експерти запевняють, що це все виверти, і радять продовжувати ходити на перегляди. Пропозиція житла на оренду в Києві як і раніше перевищує попит. За даними порталу нерухомості Address.ua, з 1 по 21 серпня орендою житла в столиці цікавилися 27,5 тис. разів, у той час кількість оголошень на здачу досягло 35,2 тис. квартир. «Хоча одно- і двокімнатні квартири за ціною від 3 до 5 тисяч гривень ідуть за день-два», — визнає Віталій Ковальчук.

У порівнянні з липнем, у серпні середні ціни пропозицій для нових мешканців виросли в середньому по Києву на 20%: за однокімнатну просять 5-5,5 тис. грн замість 3,5-4 тис., за двокімнатну — уже не 4,5 -5 тис. грн, а 6 тис. грн, а за трикімнатну — не 5-6,5, а 6-7,5 тис. грн. Є й районні особливості. «На Позняках двокімнатна подорожчала з 5 до 6 тис. грн, а іноді і зовсім до 7 тис. грн, якщо будинок біля метро і з охороною», — розповів «Вестям» керівник ПП «Агентство Златоград» Ростислав Литвинчук. Втім, до половини серпневої націнки, запевняють ріелтори, квартиронаймачам в ході переговорів все-таки вдається сторгувати. Тому радять активно торгуватися.

Є варіанти і з мінімальними розцінками, але їх стає все менше. Головні претенденти на них — студенти. «Однокімнатну квартиру двом першокурсницям на Оболоні батьки днями зняли за 3,5 тисячі на місяць», — розповів нам Дмитро Ісоков. Ріелтори запевняють, що таких угод у серпні уклали приблизно скільки ж, скільки і в минулому році — 300-350. «Студентське житло — окрема категорія, такі квартири рідко здаються кому-небудь іншому. Основна вимога — локація ближче до вузу. А якість найпростіша. Найпопулярніші райони — Шевченківський, Голосіївський, Солом'янський», — зазначив Сергій Костецький.

Нарікаючи на високий курс долара, ціну на оренду намагаються підняти не тільки для нових квартиронаймачів, а й для тих, хто багато років проживав в квартирах. Але найчастіше люди після цього просто з'їжджають. «У людей просто немає більше грошей, і вони починають шукати варіанти подешевше. У підсумку, господар, який хоче отримати замість 4 тис. грн вже 6 тис. грн — додаткові 24 тис. грн на рік — просто залишається ні з чим», — зазначив керуючий директор ARPA RealEstate Михайло Артюхов.

Новобудови: ціни підростають через курс

Якщо вторинний ринок не відреагував на подорожчання долара, то забудовники трохи підняли ціни — на 1,27% за липень. Хоча розцінки будівельників і досі виглядають привабливіше, ніж на вторинці: 15,2 тис. за квадратний метр проти 21,7 тис. у господарів.

«Ціна на первинку не росте автоматично з падінням гривні, значить, в доларовому еквіваленті вона дешевшає. А оскільки у 90% сьогоднішніх покупців накопичення для покупки квартири містяться в доларах, то девальвація забезпечила їм у залежності від об'єкта знижку від 10 до 20%», — зазначив керівник відділу продажів ЖК ParkStone Дмитро Шостя.

Якщо раніше забудовники хвалилися тим, що у них всі ціни зафіксовані в гривні, то тепер вони заговорили по-іншому. «Забудовники не встигли в серпні підняти ціни слідом за новим витком девальвації гривні. Розцінки залишаться на старому рівні в найближчі кілька тижнів. Але, думаю, вже до середини вересня їх підвищать», — спрогнозував Шостя. Правда, забудовники поки не уточнюють, наскільки саме зросте вартість їх квадратних метрів, посилаючись на те, що ще не бачили точних розрахунків від постачальників будматеріалів.

Що вже змінилося в цьому місяці — це порядок надання індивідуальних знижок. Якщо раніше більшість компаній скидала 10% тільки при стовідсотковій передоплаті, тепер знижку нараховують вже при 50% оплаті, а її розмір варіюється від 2% до 10%.

Групова оренда: Ліжко-місце по 1000 грн  

Оскільки господарі не хочуть здавати житло на термін менше трьох місяців, у столиці почав бурхливо розвиватися сегмент «ліжко-місць». «Деякі господарі у звичайну трикімнатну квартиру ставлять двоярусні ліжка – виходить 8 місць на кімнату, всього 24, —  розповів рієлтор Олексій. – Здають місця по 800-1000 грн / місяць. Беруть в такі квартири, як правило, або тільки мешканців-чоловіків, або жінок. Мають у підсумку тисяч 20 з квартири. Думаю, кількість таких пропозицій буде збільшуватися».

Можна з дітьми і тваринами

Підвищуючи ціни на оренду, власники нерухомості в столиці стають все більш поступливими і більше не висувають жорстких вимог як колись. «Знаєте, зараз господарі перестали «закручувати гайки». З'явилося багато таких, які готові і сім'ю з маленькою дитиною взяти, і проти домашніх тварин стали менше заперечувати, — ділиться ріелтор Людмила. — Є, звичайно, і такі, які лампочки міняти за свій рахунок не хочуть. Але поки попиту взагалі не було ніякого, розумні люди задумалися і стали поступливішими».

Оксана Гришина, «Вести»


Топ-оголошення

Райдужна. Продам чудову двокімнатну квартиру з ремонтом.
Райдужний масив, Райдужна вул., 3а, 2 кімнати, 60/34/7 кв.м, 5/9, 65 000$, Продам чудову двокімнатну ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Київська обл. > Кагарлицький р-н > Кагарлик

Топ-оголошення

Круглоуниверситетская 3-5, 4/14 190м элитный дом
Липки, Круглоуниверситетская ул., 3-5, 4 комнаты, 190/80/35 кв.м, 4/14, 540 000$, ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Черкаська обл. > Звенігородський р-н > Звенигородка

Торговая площадь ТЦ Фуршет, Киев
Поділ, 60 кв.м, 54 000грн/місяць, Аренда торговой площади ТЦ Фуршет, Киев, ул.Ярославская, 1-й этаж, ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н