Вся нерухомість > Новини > У Києві побудують свою Рубльовку
↑ До списку новин

У Києві побудують свою Рубльовку

16 березня 2012

На Горбачисі зведуть елітне містечко. Під виглядом компенсації виселюваним Русанівським дачникам.

Перед самим Новим роком, 28 грудня 2011-го, глава Київської міської державної адміністрації Олександр Попов підписав розпорядження № 2506. Документом був затверджений ескізний проект підготовчих робіт по забудові території урочища Горбачиха з метою перенесення Русанівських та Воскресенських садів з траси будівництва Подільсько-Воскресенського моста.

Виділено 31,5 га південніше траси проходу майбутнього мостового переходу. У рамках підготовчих робіт буде здійснено намив ґрунтів на території в 29 га, а також побудована захисна дамба. Передбачається, що все це буде завершено за 3 роки, а загальний кошторис робіт перевищує 135 млн. грн.

Цікаво, що на офіційному сайті КМДА це розпорядження до цих пір відсутнє. Проте присутнє інше - № 1285 від 21 липня 2011 року. Цим розпорядженням затверджено ще один ескізний проект забудови території з метою перенесення Русанівських та Воскресенських садів. Але на цей раз - по вулиці Радистів у Биківні.

До слова, Биківня, як і Горбачиха, фігурувала в якості компенсації дачникам з самого початку епопеї зі знесенням ділянок на Садах. А в 2007-му Київрада навіть затвердила варіанти компенсації для першої черги виселяють. Згідно з цим рішенням (№ 929/1590 від 26 червня 2007-го), з 87-ми осіб на компенсацію у вигляді ділянки в Горбачисі погодилося 26. Однак якщо в Биківні вже поставили «коробки» або люди почали самостійно будуватися на виділеній землі, то на Горбачисі - все тихо.

Такі будиночки русанівські дачники в Биківні будують самостійно або отримують від міста замість старих.

Робота над проектом майбутнього селища на Горбачисі тривала близько чотирьох років. Передпроектні пропозиції столична містобудівна рада затвердила ще в квітні 2008-го. Замовником тоді виступило Комунальне підприємство «Дирекція будівництва дорожньо-транспортних споруд м. Києва». Землю воно отримало вже в липні того ж року.

Цікаво, що виділення ще однієї ділянки, - також близько 30 га, але вже північніше мостового переходу, - було опротестовано столичною прокуратурою в кінці 2011-го. На цій ділянці ТОВ «Будівельний міжгалузевий альянс» планував побудувати Багатофункціональний комплекс «Перлина Дніпра» загальною площею 635 тис. кв. м. Третьою стороною в цій суперечці виступив Національний екологічний центр України, а претензії прокуратури будувалися на тому, що землевідведення в 2007-му було здійснено в порушення чинного Генплану і норм природоохоронного законодавства.

Самі дачники, з якими «Комментариям» вдалося поспілкуватися, розповіли «не на запис» про те, що відсутність договорів на варіант компенсації з ділянкою в Горбачисі - наслідок проектної документації, яка занадто довго розробляється. Тепер, коли затверджений ескізний проект підготовчих робіт, вони сподіваються на те, що справа зрушиться з мертвої точки. Однак за всі минулі роки бажаючих взяти компенсацію Горбачихою значно поменшало. За інформацією «Комментариев», з 26-ти згодних на ділянки в Горбачисі дачників на сьогодні не отримали компенсації і наполегливо чекає спочатку заявленого варіанту лише половина.

Точні цифри в цій історії в принципі ніхто зі сторін не називає, проте по Садах вже давно ходять розмови про те, як відповідальні за компенсації чиновники цілеспрямовано дають людям зрозуміти, щоб вони не втрачали часу в очікуванні Горбачихи і погоджувалися на інші варіанти - гроші, квартири , ділянки у Биківні.

Так, на одному з профільних інтернет-форумів легко можна знайти запис на зразок цієї: «Київавтодор» здійснює конкретне комерційне замовлення (ур. Горбачиха). Про що не раз говорили мені особисто самі представники компанії, театрально прикривши долонею рот і знизивши голос до повної нелегальності... Мовляв, куди ви сунетеся - це місце призначене не для вас».

Для кого ж призначена Горбачиха, можна зрозуміти, виходячи з технічної документації по проекту. Як вдалося дізнатися «Комментариям», всього тут планується побудувати близько 150-200 котеджів, причому в документації фігурують не тільки телефонні розетки, а й централізоване гаряче водопостачання.

«Ті, хто хотів компенсації в Горбачисі - їх залякали тим, що на цій землі ніякого будівництва не буде. Люди почали вибирати Биківню або інші варіанти. Однак гроші на проектну документацію по Горбачисі виділялися справно всі чотири роки. Такого проекту у нас в Києві ще не було. Навіть по хатах в Конча-Заспі проектна документація менша за обсягом. Передбачено гаряче і холодне водопостачання, навіть телефонні розетки, хоча місцевість - заливається і має бути ще масштабніший намив ґрунтів. Кажуть, що там хочуть зробити також як на Рубльовці в Москві. Сотка з цього землевідведення буде потім продаватися за ціною від 50 тис. грн. і вище. І клієнти, за чутками, вже є», - розповіла «Комментариям» на умовах анонімності людина, яка тримала в руках два томи техдокументації щодо забудови Горбачихи.

Для порівняння, вартість сотки землі в самому елітному районі Київщини, - Києво-Святошинському, - сьогодні складає від 40 тис. грн. І навіть, якщо кілька десятків дачників отримають там землю, то понад сотні ділянок дістануться комусь за найелітнішими цінами.

Комментарии


Топ-оголошення

Новий дім. Ремонт.
Новая Дарница, Бориспольская ул., 6, 3 комнаты, 103/56/13 кв.м, 11/17, 120 000$, Бориспільська 6. ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продаю 2х комнатную квартиру на Добровольского / Давида Ойстраха
Котовського, 2 кімнати, 56/30/8 кв.м, 14/16, 34 000$, Предлагается к продаже 2х комнатная квартира на ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Топ-оголошення

Триповерхова будівля із земельною ділянкою.glosman@ukr.net
Маршала Харченко, 24,б, 150 000$, Будівля розташований на земельній ділянці площею 0, 1243 га.., яка ...

Інше > Продам > Хмельницька обл. > Кам'янець-подільский р-н > Кам'янець-подільский

БЕЗ %, здам 237м2, Лобановського 4ж (Червонозоряний пр.), бувша студія запису ISTOK, Севастопольська площа Київ Соломян
Олександрівська Слобідка, Лобановського (Червонозоряний) просп., 4ж, 237 кв.м, 2 650$/місяць, БЕЗ %, ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Качалы. Приватизована ділянка 3, 7га ОСГ, розташований на околиці селища, 30 у.е../сотка.
3,7 га 30$/сотка, Качалы. Приватизована ділянка 3, 7га ОСГ, розташований на околиці селища, в тихому, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бородянський р-н > Качали