Вся нерухомість > Новини > Українці зможуть погашати свої борги за ЖКГ протягом 5 років
↑ До списку новин

Українці зможуть погашати свої борги за ЖКГ протягом 5 років

14 січня 2014

Заборгованість населення перед комунальними службами є серйозною проблемою для держави. Адже це не тільки гальмує модернізацію галузі, але і порушує баланс оплати та надання комунальних послуг. Тому реструктуризація боргів населення перед ЖКГ ─ це вірний спосіб для населення поступово розплатитися за спожиті газ, воду і електрику, повідомляє інформаційно-аналітичний портал Inpress.ua.

Кабінет Міністрів на своєму засіданні схвалив проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожитий газ і електроенергію».

Проект закону був розроблений з ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон).

Як пояснюють експерти Мінрегіону, метою законопроекту є врегулювання проблеми простроченої заборгованості споживачів за житлово-комунальні послуги. За даними відомства, станом на 1 листопада 2013 заборгованість населення склала 11,6 млрд. грн. Це, в свою чергу, провокує несвоєчасну оплату підприємствами житлово-комунальної сфери за спожитий газ і електроенергію. Існує також заборгованість по зарплаті в галузі.

Для того щоб ця заборгованість не накопичувалася і споживачі могли вчасно розраховуватися за поточними платежами за житлово-комунальні послуги, законопроектом пропонується заборгованість, яка існувала станом на 1 січня 2013 р., реструктуризувати шляхом розстрочення її оплати строком на 60 місяців.

Експерти пояснюють, що пропоновані зміни передбачають продовження практики реструктуризації простроченої заборгованості населення. Як відомо, Закон України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожитий газ і електроенергію» був прийнятий 20 лютого 2003 року.

В цілому, на думку аналітиків, така практика показала свою ефективність. За час дії закону близько 3,2 млн. сімей уклали договори про реструктуризацію заборгованості на загальну суму 2,8 млрд. грн. Станом на 1 травня 2013 сума внесених платежів з погашення простроченої заборгованості склала 1997 млн. грн, пише Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Експерти відзначають, що ситуація з комунальними платежами населення поліпшується. Так, у січні-липні 2013 року українці сплатили за компослуги 24,3 млрд. грн, або 106% нарахованих за цей період сум. При цьому середні нарахування на одного власника особового рахунку з урахуванням споживання електроенергії (150 кВт * год) за підсумками липня зросли на 3% в порівнянні з торішнім показником за цей же місяць і склали 242,7 грн.

Станом на 1 листопада 2013 ситуація з платежами трохи погіршилася, але в цілому по Україні рівень оплати населенням з початку року становив 102,6%.

Також в перші сім місяців поточного року з населенням було укладено 44,4 тис. договорів про погашення реструктуризованої заборгованості на загальну суму 145,5 млн. грн. Тобто, підкреслюють експерти, в тих випадках, коли споживачам послуг ЖКГ складно оплачувати рахунки, вдається знаходити компромісні рішення, що дозволяють врахувати інтереси громадян і перенести платежі на пізніші періоди.

Як повідомляв Inpress.ua, Кабінет Міністрів України рекомендував Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг), і місцевим органам самоврядування з 1 січня 2014 року переглянути тарифи на теплову енергію та гаряче водопостачання з урахуванням нових цін на газ. Відповідний пункт міститься в урядовій постанові № 951 від 30 грудня 2013 року, текст якого оприлюднений на веб-порталі Кабміну 8 січня.

Поряд з цим в Україні в 2013 р. було проведено комплекс заходів щодо заміни та реконструкції котлів в 2,7 тис. котелень, а також замінено близько 500 км тепломереж. Про це заявив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук, повідомила прес-служба Мінрегіону.

Відзначимо, що 8 народних депутатів пропонують парламенту ввести Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги. Про це йдеться у відповідному законопроекті № 3805. У пояснювальній записці нардепи зазначили, що протягом останнього часу в деяких регіонах спостерігається тенденція підвищення вартості паливно-енергетичних ресурсів і комунальних послуг.

На сьогоднішній день Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розробило 25 техніко-економічних обґрунтувань (ТЕО) проектів щодо подальшого реформування сфери ЖКГ. Зокрема, щодо впровадження енергозберігаючих технологій у водопровідно-каналізаційному господарстві.

Крім того, уряд України веде переговори з п'ятьма міжнародними фінансовими інституціями про залучення 10 млрд. грн для реалізації проектів у сфері житлово-комунального господарства. Про це журналістам повідомив віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул.

Зі свого боку банки вивчають можливості надання кредитів ОСББ для впровадження технологій заощадження тепла і води в житлових будинках.

У листопаді шість банків взяли участь у профільній дискусії з надання кредитів, повідомила директор департаменту стратегії реформування та розвитку ЖКГ Мінрегіонбуду Наталія Олійник. Вона повідомила, що перші кредити вже отримані.

Inpress.ua


Топ-оголошення

Гарета Джонса 12 UNIT Сity S=99м, м Дорогожичі 10хв.
Лукьяновка, Семьи Хохловых ул., 12, 99 кв.м, 240 000$, UNIT Сity, вул. Гарета Джонса (Сім'ї Хохлових) ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Шевченківський р-н

3 комн.кв., або 2 комн. і 1 комн., ул.Милославская, 45. Троєщина.
Троєщина, Милославская вул. 45, 3 кімнати 91/50/10 кв.м 2/22, 75 000$, 3 комн.кв. (або 2+1). Квартира ...

Квартири > Продам > Київ > Деснянський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Миколаївська обл. > Жовтневий р-н > Миколаїв

Продам 1к 42м Коноплянская 22а ЖК Навигатор 2 без комиссии
Минский массив, Коноплянская ул., 22, 1 комната, 42/17/10 кв.м, 3/25, 51 000$, Продам 1-ю квартиру ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

2-х комнатная на Варненской район 100 школы
Черемушки, Варненская ул., 18/5, 2 комнаты, 47/29/6 кв.м, 3/5, 34 950$, Блочно-кирпичный дом, ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н