Вся нерухомість > Статті. Аналітика > Куплю квартиру за $ 1 тис. за метр. Недобудову не пропонувати
↑ До списку статей 

Куплю квартиру за $ 1 тис. за метр. Недобудову не пропонувати

15 березня 2010

Повідомлення про появу на первинному ринку квартир по $ 1 тис. за квадратний метр викликало резонанс. Бажаючі придбати житло переконані в тому, що сьогодні ціни завищені, і пропозиція 8 тис. грн за метр виглядає більш ніж привабливою, з огляду на те, що мова йде про нові квартири. Однак говорити про тенденції, що сформувалися, ще рано. Пропозиції дійсно є, але вони не носять масового характеру і часто відносяться до новобудов, які повинні бути здані в цьому році.

У 2010 році, за даними Союзу фахівців з нерухомості України (ССНУ), на ринку первинного житла в Києві стали з'являтися квартири за ціною до $ 1 тис. за кв.м. При цьому мова йде як про вже зданому житло, так і про об'єкти, які вводяться в експлуатацію цього року.

На готове житло стійкий попит є

За словами представників ССНУ, на сегмент житла у зданих новобудовах і житла з високим ступенем готовності є хороший стійкий попит. І кількість угод у цьому сегменті росте з осені 2009 року.

«Якщо забудовник зараз продовжить виставляти невеликі й дешеві квартири, то він може реально відбити частина покупців у вторинного ринку. Оскільки в цих же районах вторинне житло продають мінімум на 30% дорожче », - зазначив віце-президент ССНУ Анатолій Топал.

Те, що будинки стали добудовувати - це міф

Не згоден з представником ССНУ аналітик компанії «SV Development» Сергій Костецький. Він стверджує, що охочих купити житло, яке ще не здано в експлуатацію, майже немає. Всі угоди, які сьогодні укладаються на первинному ринку, проводяться з житлом, введеним в експлуатацію. І це вже не первинний ринок, а вторинний, оскільки продає в більшості випадків не забудовник, а власники квартир в новобудовах.

«Говорити про пожвавлення ринку на недобудованій« первинці »взагалі немає сенсу. Клієнтів, які готові купувати житло, не введене в експлуатацію, практично немає. Те, що будинки стали добудовувати - це міф, - заявив С. Костецький. - Якщо «квадрат» у новобудові коштує до $ 1 тис., то варто задуматися про його якість. При поточних ринкових умовах квартира в київській новобудові коштує близько 10 тис. грн за кв.м », - зазначив він. Зараз найпопулярніші квартири на ринку - за ціною від $ 1200 до $ 1500 за кв.м. Що ж до пропозицій окремих забудовників, аналітик припускає, що ціна близько 8 тис. грн може пропонуватися, але тільки щодо великогабаритних, наприклад 3-кімнатних, квартир. Ліквідних однокімнатних по 8 тис. грн за кв.м на первинному ринку не знайти.

Разом з тим, моніторинг пропозицій показав, що оголошення про продаж нових квартир за ціною до 8 тис. грн за «квадрат» є на сайтах ріелторських компаній, хоча в базі оголошень «Авізо» таких об'єктів знайти не вдалося.

Варіанти за ціною близько $ 1 тис. за «квадрат» трапляються на офіційних сайтах деяких забудовників. В основному ж забудовники свої ціни на сайтах не афішують, пропонуючи уточнювати їх по дзвінку в компанію (вказуються лише контактні телефони, де на той чи інший період часу можна отримати інформацію про вартість квадратного метра).

Однокімнатні квартири коштують дорожче

Зокрема, квартири в житловому комплексі «Чотири сезони» (Голосіївський район) пропонуються за ціною від 7695 до 11784 грн за кв.м. «Ціна залежить від якості квартири та поверху. За 7695 грн можна купити трикімнатну квартиру на 3 поверсі. Площа 125 кв.м », - уточнив начальник відділу маркетингу та реклами Геннадій Крючков. За його словами, однокімнатні квартири коштують дорожче - 11784 грн за кв.м. Будинок буде зданий в експлуатацію в липні 2010 року, стадія готовності - 92%.

У Дарницькому районі (Бортничі) ККУП "Фiнансова компанiя" Житло-Iнвест »продає квартири за ціною від 7800 до 9500 грн за кв.м. До вказаних цінами діють різні знижки та акції. Будинок зданий в експлуатацію.

У свою чергу «Київміськбуд» пропонує квартири в об'єкті по просп. Григоренко (введення в експлуатацію - 30.06.2010) по 8450грн за «квадрат», в об'єкті на Позняках (введення в експлуатацію - 30.09.10) за 8600грн за «квадрат».

Головна вимога продавців - мінімум 70% передоплати.

Будівельники готові будувати житло від 25 кв.м по $ 400 за «квадрат»

Для цього потрібно на державному рівні з координацією профільного міністерства здійснити державне замовлення масового будівництва економного житла. Про це заявив голова ради директорів Української будівельної асоціації (УБА) Лев Парцхаладзе на колегії в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва. Забудовники спільно з міністерством і парламентом розробили проект будівництва такого житла з робочою назвою «Економка» з квартирами від 25 квадратних метрів. 

За розрахунками, при масовому будівництві, отриманні безкоштовних земельних ділянок під цільове будівництво стандартних проектів, пільгових умовах з прокладання комунікацій, розумної рентабельності в 3-5%, вони могли б коштувати близько $ 400 за квадратний метр, тобто від $ 10 тис. для споживача, вирішивши житлову проблему тисяч сімей.

«Враховуючи, що в будівництві одного будинку задіяні до 40 суміжних компаній, такий державний підхід зміг би створити мільйони робочих місць і істотно вплинути на економічне зростання країни. Завдяки таким рішенням будівельна галузь стала б локомотивом оновлення та розвитку економіки, вирішення соціальних проблем України », - зазначив Л. Парцхаладзе.

За матеріалами ІА «ЛІГАБізнесІнформ»


Топ-оголошення

Ірпінь, вул Миру, оренда частини будинку.
Миру, 1 кімната, 38 кв.м, 4 соток, 6 500грн/місяць, Ірпінь, вул. Миру, довгосрокова оренда ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Продається ділянка 8 соток в с.Пухівка, р.Десна, ст.Вега
Набережная ул., 8 соток, 27 000$, Участок 8 соток в с. Пуховка, СТ "ВЕГА" Броварского р-на, 18 км от ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Пуховка

Топ-оголошення

Продаж 2-хкімнатних уо.Поліська же/би 1 ЖК ВУДСТОРИЯ Без %
Нова Дарниця, Поліська вул. 4, 2 кімнати 73/30/18 кв.м 7/25, 68 000$, м. Червоний Хутір, ЖК Вудстория ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продаж 2 х-уровневой квартири ст. метро "Дарниця" і "Чернігівська"
Комсомольський масив, Юності вул. 8/2, 5 і більш за кімнати 142/75/32 кв.м 13/14, 170 000$, Продаж 2 ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Оренда ресторану, магазину. ТЦ УЛЬТРАМАРІН вул. В.Липківського, 1а
Солом'янка, Урицького вул., 1а, 475 кв.м, 10$/кв.м/місяць, Оренда ресторану, магазину. ТЦ УЛЬТРАМАРІН ...

Сфера харчування > Здам > Київ > Солом'янський р-н