Вся нерухомість > Новини > Рітейл в I півріччі 2014: вигідно рітейлерам, не на руку рантьє
↑ До списку новин

Рітейл в I півріччі 2014: вигідно рітейлерам, не на руку рантьє

22 липня 2014

Ситуація на українському ринку торгової нерухомості дозволяє рітейлерам поліпшити орендні умови, але негативно впливає на позиції рантьє – DTZ.

Рівень орендних ставок в найбільш якісних торгових центрах залишатиметься стабільним. Про це говорять експерти DTZ Research, які досліджували український ринок торговельної нерухомості в першому півріччі 2014 року, пише ІА ЛІГАБізнесІнформ.

 Сукупна орендна площа торгово-розважальних і торговельних центрів у Києві в минулому півріччі досягла близько 1017000 кв.м (GLA). З них більше 31% - об'єкти "першого покоління", менш неякісні торгові центри, у яких, тим не менш, є потенціал для редевелопмента. У порівнянні з початком минулого року, коли нова пропозиція в сегменті торговельної нерухомості в Києві досягла 177410 кв м (GLA), обсяг ринку збільшився на 13%, порівняно з показниками кризового 2008 року - на 51%.

У першому півріччі 2014 року в Києві були відкриті ТРЦ "Атмосфера", будівельний гіпермаркет Leroy Merlin і торговий центр Appetite загальною площею близько 4 000 кв.м. Кумулятивна площа цих об'єктів склала приблизно 45 000 кв.м (GLA).

ТРЦ "Проспект" є основним об'єктом торговельної нерухомості, запланованим до відкриття в українській столиці до кінця 2014 року.

На ринку професійної торгової нерухомості в Україні сьогодні превалюють торгово-розважальні та торгові центри, і окремі супермаркети і гіпермаркети. У 2013 році в передмісті Києва було відкрито перший у країні аутлет-центр Manufacture outlet village. Об'єкти у форматі рітейл-парк в Україні поки що не представлені. Більшість планованих і споруджуваних об'єктів торговельної нерухомості заплановані до відкриття в Києві до 2017 року, і є регіональними і суперрегіональними.

Сформована з початку 2014 непроста політична й економічна ситуація в Україні, яка призвела до зниження купівельної спроможності населення та обсягів роздрібного товарообігу, а також девальвація гривні сприяли суттєвому зниженню орендних ставок у доларовому еквіваленті у всіх категоріях торгових приміщень в Україні в першому півріччі.

Щоб утримати якісних ритейлерів, багато орендодавців погодилися переглянути умови оренди з кожним орендарем індивідуально. Деякі орендодавці надали знижки на оренду приміщень у розмірі 20-50% від початкових договірних умов, значиться у звіті компанії DTZ. Інші орендодавці фіксували орендну плату за курсом гривні до долара США до девальвації української валюти навесні 2014 року, або визначили максимальний курс гривні до долара США. Отже, орендні ставки в доларовому еквіваленті знизилися в більшості торгових центрів України.

За оцінками компанії DTZ, базові орендні ставки на якісну торговельну нерухомість залишатимуться, загалом, стабільними до кінця року. Водночас, орендні ставки в об'єктах торгової нерухомості низької якості по всій Україні потенційно схильні до подальшого зниження. Це пов'язано з нестабільною економічною та політичною ситуацією в Україні, а також з порівняно низьким попитом рітейлерів, невеликою кількістю нових торгових операторів в країні і значним обсягом торговельних приміщень, заявлених до відкриття в найближчому майбутньому.

Довгострокова стійкість поточних орендних ставок в торговому сегменті залежатиме від реальних строків відкриття та якості масштабних проектів, заявлених до виходу на український ринок у другій половині 2014 року і в 2015 році, а також від загальної економічної ситуації в Україні і на світових ринку, вважають експерти DTZ         .

Кілька великих об'єктів торговельної нерухомості були відкриті в Києві та інших містах України протягом періоду з 2012 року до першої половини 2014 року. Крім цього, сьогодні ведеться будівництво або планується девелопмент цілого ряду інших масштабних проектів в сегменті.

Як результат, така динаміка введення в експлуатацію нових об'єктів підвищить привабливість українського ринку торгової нерухомості для виходи та розвитку торговельних мереж, але також може привести до подальшого зниження орендних ставок у сегменті, зокрема, в класі торгових центрів "першого покоління".

ІА ЛІГАБізнесІнформ


Топ-оголошення

Виробниче приміщення на Нігояна
Маяковського вул., 1276 кв.м, 100 000$, Продаєм промислову базу біля станції метро Заводська. ...

Виробничі приміщення > Продам > Дніпро > Новокодацький р-н

Кімната =без господарів для 1 або 2 чел.пр.Маяковского троещина фото реальн.
Троєщина, 2 500 грн./місяць, Задається кімната 18 м.кв.=без хозяев=ФОТО реальні!! Розглядаємо ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Топ-оголошення

Продається хороша 2к.квартира в Лісках (зуп. Аптека)
Курортна, 2 кімнати, 44/30/5 кв.м, 5/5, 18 000$, Пропоную Вашій увазі до продажу 2-кімнатну квартиру ...

Квартири > Продам > Миколаїв > Заводський р-н

"Золотой треугольник": продам дом на две семьи в начале пос Котовского!
Котовского, Кузнецова ул., 5 и более комнат, 143 кв.м, 3 соток, 105 000$, Капитана Кузнецова / ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
17 кв.м, 2/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Полтавська обл. > Диканський р-н > Диканька