Вся нерухомість > Новини > При угоді з нерухомістю покупців змусять платити ще 1-3%
↑ До списку новин

При угоді з нерухомістю покупців змусять платити ще 1-3%

30 липня 2013

Введення з 1 вересня 2013 року обмеження НБУ готівкових розрахунків на суму понад 150 тис. грн. призведе до додаткових витрат з боку покупців житла, пишуть Комментарии.

Через обмеження з 1 вересня готівкових розрахунків на суму понад 150 тис. грн. покупець квартири вже не зможе віддати продавцеві гроші готівкою, а повинен буде відкрити рахунок у банку, внести туди потрібну суму і грошовим переказом перерахувати її продавцеві. При цьому розмір додаткового фінансового навантаження на угоду, за різними оцінками, може становити від 1 до 3% від вартості житла, що купується.

"У нас розрахунки всі йдуть у валюті. У якій? Українській! А зберігаються в якій? В американській! Покупець принесе мішок доларів в банк, обміняє їх на гривню, покладе на рахунок і надішле їх покупцеві. За всі ці операції банку потрібно буде заплатити комісійні", - повідомляє «Комментариям» директор "Недержавного експертного бюро" Анатолій Топал.

Це один з аргументів, яким зараз багато ріелторів "тиснуть" потенційних покупців і продавців, пропонуючи їм продати або купити житло до 1 вересня.

"Ну як налякати? Просто ріелтори повідомляють клієнтам, що після 1 вересня збільшиться фінансове навантаження на угоду. Крім того, покупців стане менше. Як мінімум, третина покупців не готові платити додатково. Навіть той, хто міг би собі щось купити - він утримається . Просто щоб з'ясувати, куди будуть подаватися дані про операцію, чи не буде потім за ним бігати податковий інспектор", - говорить президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

Як повідомлялося раніше, Міністерство юстиції України 2 липня зареєструвало постанову Нацбанку від 6 червня 2013 № 210 "Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків".

Згідно з повідомленням прес-служби Мін'юсту, постановою НБУ присвоєно реєстраційний номер № 1109/23641. Нагадаємо, реєстрація в Мін'юсті є умовою вступу його в силу. Текст документа поки ще не оприлюднений.

Як відомо, цією постановою Нацбанк обмежив готівкові операції сумою в 150 тис. гривень.

Обмеження набуде чинності з 1 вересня 2013 року і буде розповсюджуватись на розрахунки готівкою між фізичними особами та юридичними особами, а також фізосіб між собою по договорах купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

Раніше в Нацбанку оцінили ефект від введення обмежень в 14-16 млрд. гривень на рік у вигляді додаткової ліквідності для банків, а також плюс 0,2% до зростання ВВП.

Комментарии


Топ-оголошення

Срочнго! Продам отличную комнату в кирпичном доме.
Котовського, 27 кв.м, 2/9, 6 500$, Предлагается комната 18 м в Лузановке, чистое жилое состояние, ...

Кімнати > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Шевченко пр-т/Армейская: сдам недорого квартиру в великолепном районе!
Шевченко пр., 8/2, 2 комнаты, 43/30/6 кв.м, 4/5, 5 000грн/месяц, Шевченко проспект / Армейская, 4/5 ...

Квартири > Здам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Продам отличную 1-ком.кв. ул.Греческая/ЖК "Гермес".
Центр, 1 комната, 80/19/14 кв.м, 9/10, 135 000$, Продам отличную 1-ком.кв. ул.Греческая/ЖК "Гермес". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

офис110м новый дом ВИДОВОЙ м.Дворец Спорта 10мин от хозяина
Майдан Незалежности, 110 кв.м, 39 000грн/месяц, Центр-Печерск-Видовой-Офис на Олимпийский Стадион и ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Кімната окрема ул.Радунская троещина
Троєщина, 2 600 грн./місяць, Троєщина ул.Радунская 28 поруч Бальзака задається кімната з балконом, ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н