Вся нерухомість > Новини > Як інваліду отримати квартиру
↑ До списку новин

Як інваліду отримати квартиру

11 червня 2013

Квартири в Україні, особливо у великих містах, не кажучи вже про Київ, коштують дуже дорого. Купити собі житло, нехай навіть у кредит, може дозволити собі далеко не кожен. Що вже говорити про осіб з обмеженою працездатністю, основний дохід яких становить допомога.

Сьогодні будемо розбиратися, хто має право претендувати на безкоштовне житло від держави, який порядок отримання житла і наскільки це реально в сучасних умовах.

Кому це право належить

Відповідно до статті 11 Закону України «Про житловий фонд соціального призначення», розраховувати на позачергове отримання житла серед інвалідів можуть:

- Інваліди Великої Вітчизняної війни, причому протягом двох років з часу включення їх в позачерговій список. При цьому інваліди першої групи, які є учасниками бойових дій на території інших держав, - протягом року, враховуючи переважне право інвалідів Великої Вітчизняної війни і прирівняних до них осіб на отримання житла перед іншими категоріями позачерговиків;

- колишні малолітні в'язні, віком до 14 років у момент укладання їх у концентраційні табори, гетто та інших місць примусового тримання, визнані інвалідами від загального захворювання або трудового каліцтва;

- один з подружжя померлих жертв нацистського переслідування, які стали інвалідами внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва або з інших причин;

- постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи 1, 2 категорії;

- повнолітні діти-інваліди, що не мають батьків або ті, чиї батьки позбавлені батьківських прав і проживають у державних або інших соціальних установах, але тільки за умови, що вони здатні до самообслуговування і можуть вести самостійний спосіб життя - це вирішує медико-соціальна експертиза.

У статті 12 цього ж закону визначено ті, хто має першочергове право на отримання соціального житла:

- інваліди праці та інваліди з числа військовослужбовців I, II групи;

- сім'ї з дітьми-інвалідами до 18 років I, II групи.

Крім інвалідів, на отримання соціального житла можуть розраховувати інші особи пільгових категорій. У чергу можуть стати і люди, яким необхідне поліпшення житлових умов, наприклад, сім'ї, де на одну людину припадає менше 7 кв. метрів (норма для Києва).

Куди звертатися

Якщо ви відноситеся до даних пільгових категорій, то для того, щоб стати на облік, необхідно звернутися до місцевого відділу обліку та розподілу житлової площі із заявою. Письмову заяву має написати сам заявник або ж його представник, у якого є документ про представництво, опікун, піклувальник або орган опіки. До заяви потрібно додати цілий ряд документів.

У випадку якщо ви хочете прояснити ситуацію з вашими правами, рішення щодо взяття на облік вас не влаштовують, ви дуже довго перебуваєте в черзі, а результату ніякого, варто звернутися за юридичною допомогою. Крім платних послуг від приватних юристів, які можуть бути не по кишені, можна пошукати відповіді на свої питання або поспілкуватися з тими, хто вже перебував в аналогічних ситуаціях, на різних форумах в інтернеті, зокрема розділ юридичної допомоги у сфері нерухомості є і на сайті Domik.net. Тут же, на спеціалізованих форумах і сайтах правозахисників, є юристи, які надають допомогу онлайн на безкоштовній основі.

У нашій країні також діє спеціалізована структура - Всеукраїнська організація інвалідів «Союз організацій інвалідів України», представництва якої є в кожній області. Серед різних видів допомоги та послуг інвалідам надають і юридичну допомогу. Так, розділ Дніпропетровської обласної організації повідомляє, що в судах виграні три справи на користь інвалідів.

Правда, юристи кажуть, що в подібних організаціях дієву допомогу найімовірніше отримати за допомогою родинних зв'язків або грошей.

Необхідні документи:

• документ, що підтверджує право взяття на облік;

• документ, що підтверджує право на пільги;

• довідка про склад сім'ї;

• копії документів, що засвідчують особистості членів сім'ї;

• копії ідентифікаційних номерів членів сім'ї;

• довідки про доходи за минулий рік пільговика та його родини;

• відомості про вартість майна, яким володіє пільговик.

У відповідь вам повинні видати список прийнятих документів, підписаний тим, хто їх прийняв. Далі протягом тридцяти робочих днів, а значить, можливо, майже півтора місяців, повинні прийняти рішення про постановку на облік або про відмову.

Не забувайте, що якщо у вас немає іншого житла, то вас повинні поселити в соціальний гуртожиток.

Про своє рішення відділ з обліку та розподілу житлової площі зобов'язаний вас сповістити у письмовій формі не пізніше, ніж через сім днів після прийняття такого. Повідомлення повинно містити інформацію про дату, коли вас взяли на облік, номері в черзі або причини, за якими відмовлено у взятті на облік. Також вас повинні внести в єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають пільги.

Контролювати порядок і правила розподілу соціального житла належить наглядовій раді.

На ділі

«У кожному місті повинен існувати фонд такого житла. Або ж міськрада повинна купити житло для цих категорій громадян. Але, як правило, навіть серед тих, хто відноситься до категорії позачергово, є черга між ними самими. І стоять вони в ній роками», - коментує ситуацію, що склалася, Зореслав Замойський.

Юрист також пригадує реальний випадок у своїй практиці, коли в наданні житла інваліду відмовили через «відсутність одиниці житлового фонду».

Та й недавній скандал з бронзовим чемпіоном Паралімпійських ігор Денисом Соболем з Полтави показав, як на практиці важко отримати у держави квартиру навіть пільговику. На кожного з десяти членів сім'ї Соболя припадає по 2 кв. метра, сам він є не просто інвалідом другої групи по зору, а чемпіоном останніх ігор у Лондоні. За відомостями міськради, його номер у списку загальної черги - 3 678, а в пільговому - 74. Якби не висвітлення історії паралімпійця в ЗМІ, чекати квартиру можна було б десятиліттями. Після виходу сюжетів і публікацій місцеві чиновники заворушилися, і, в підсумку, мер Полтави привітав чемпіона з отриманням нової квартири.

У реальності 1-кімнатна квартира виявилася частиною незавершеної новобудови, яку, правда обіцяють здати до кінця року. Ордера на квартиру, відповідно, ще немає, але влада обіцяє, що все буде законно і ніякого підступу не буде. Тільки от для того, щоб оселитися в новій квартирі, спортсмену доведеться ще знайти гроші на ремонт.

Звичайно, навіть сам процес збору та подачі документів відніме у інваліда, який має законне право на отримання квартири, чимало сил і часу. Знову ж, визначення місця в черзі не гарантує швидкого новосілля. Але відстоювати свої права потрібно. Можливо, може знадобитися юридична допомога для того, щоб здолати бюрократію. Оплата праці юристів буде виправдана у разі високої ймовірності отримання житла. У крайньому випадку, можна звернутися в ЗМІ, хоча б місцеві, тому що нерідко розголос таких ситуацій може допомогти вирішити питання. Можливо, видачу квартири посприяє міськрада або ж виділить гроші черговий претендент на депутатське крісло, спонсорство якого послужить йому рекламою.

Катерина Колонович, Domik.net-нерухомість


Топ-оголошення

Продаж 54.9 кв.м ул.Полесская же/би 5 Зданий! ЖК ВУДСТОРИЯ Без %
Нова Дарниця, Поліська вул., 1 кімната 55/18/12 кв.м 14/25, 46 600$, Продаж квартири 14/25 ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Черкаська обл. > Городищенський р-н > Городище

Топ-оголошення

Продаж ділянки, 18 соток, с. Буча (Гуровщина)
1 000$/сотка, Продається кутова ділянка в Києво-святошинському районі, с. Буча (Гуровщина), вул. ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Гуровщина

Продам пів удома на Воронцовке
Воронцовский (Воронцовка), 55 кв.м, 4 соток 19 000$, Продається частина будинку 55 м.кв, після ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Ділянка на Русановских садах, терміново, недорого!
Никольская Слобідка, 5 соток 38 000$, Ділянка 5 соток, (є 6, 12, 18 соток), світло, вода, газ по ...

Земельні ділянки > Продам > Київ > Дніпровський р-н