Вся нерухомість > Новини > Українцям дозволили продавати квартири без згоди співвласників
↑ До списку новин

Українцям дозволили продавати квартири без згоди співвласників

29 липня 2014

Нерухомість та інше майно, що перебуває у спільному володінні, може продаватися без дозволу співвласників з невеликими частками. Так постановив Верховний суд, розглядаючи справу № 6-68цс14.

«У ній говориться, що один з найбільших власників майна, в даному випадку, приватного будинку, може без згоди іншої особи – яка володіє меншою часткою у цій нерухомості – її продати. Це не означає, що остання нічого не отримає з цього продажу - їй дістанеться сума пропорційна частці цієї особи, проте важливий сам факт угоди: нерухомість може бути продана без згоди співвласника, якщо продаж, на думку суду, така, що не завдає усім сторонам «істотної шкоди». Яку саме частку майна - який відсоток - тепер слід вважати значною і незначною, теж не ясно. Це повністю передано на розсуд судам, тобто з'явилася нова корупційна лазівка​​», - пояснив «Вестям» старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери » Ростислав Кравець.

Юристи практично не сумніваються, що переконувати суддів у своїй правоті тепер побіжать мало не всі, кому не вдавалося вмовити рідних і близьких на продаж квартир. Домашні склоки перенесуться в зали засідань. Рішення ж судів будуть дуже непередбачуваними ще й тому, що кожний суддя буде на власний розсуд вирішувати, завдає угода «істотної шкоди» усім співвласникам майна чи ні. Дане поняття чітко не прописане чинним законодавством.

«Це суб'єктивний фактор. Суди приймають рішення виходячи з оцінки доказів за своїм внутрішнім переконанням, які має ґрунтуватися на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому вивченні наявних у справі доказів. Власник починає піддаватися ризику суб'єктивної оцінки матеріалів справи з боку суду, що може спричинити за собою позбавлення права власності», - прокоментував «Вестям» ситуацію керуючий партнер юрфірми «Можаєв та Партнери » Михайло Можаєв. При цьому він зазначив, що, незважаючи на те, що рішення ВСУ прийнято у спорі за нерухомість, воно стосується ще й рухомого майна.

Головна порада, яку сьогодні дають юристи на випадок, якщо ваше майно захочуть продати - це постаратися максимально закріпити свої права на нього. «Власникові, який побоюється позбавлення його частини у спільному майні, я б порекомендував проживати у даному нерухомому майні самостійно або поселити туди членів своєї сім'ї», - сказав «Вестям» керуючий партнер юридично-консалтингової компанії «Де-юре» Григорій Трипульський.

Олена Лисенко, «Вести»


Топ-оголошення

троещина комната с балконом для ПАРНЯ ул.Радунская
Троещина, 2 600грн/месяц, ТРОЕЩИНА сдается комната с балконом под ключ ул. РАДУНСКАЯ 26 фото родные . ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

150 кв.м в новострое в центрі
"нагорный", 4 кімнати 140/-/- кв.м 120 000$, 4х комн квартира в новострое 140 кв.м, після ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Аренда офиса 240 м.кв. ТРЦ Ультрамарин м.Вокзальная. Без комиссии.
Соломенка, Сурикова ул., 3, 240 кв.м, 3$/кв.м/месяц, Сдам презентабельный офис в БЦ на улице ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Продам ексклюзивну будівлю біля міського парку, 1856 м
"нагорный", 1856 кв.м 1 000 000$, Продам ексклюзивну будівлю біля входу в міський парк. Особливо ...

Окремі будівлі > Продам > Дніпро > Центральний р-н

Помещение в ЖК Silver Breeze. $1036 м2. Оплачиваю комиссию
Березняки, 1195 кв.м, 1 036$/кв.м, ЖК Silver Breeze, Днепровская наб, 1. Н/Ф. Рекламная вывеска. 3 ...

Сфера обслуговування > Продам > Київ > Дніпровський р-н