Вся нерухомість > Новини > УКБС виступає проти монополії на ринку оціночної діяльності арештованого майна
↑ До списку новин

УКБС виступає проти монополії на ринку оціночної діяльності арештованого майна

7 квітня 2010

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до Міністра юстиції України з проханням вжити заходів для усунення монополії, що склалася на ринку оціночної діяльності арештованого майна.

Банкіри наполягають на акредитації декількох десятків оцінювачів (на сьогодні міністерством акредитовано лише 4 (!) оцінювача на всю Україну) з метою забезпечення справедливої оцінки майна, яке примусово продається. Такі кроки дозволять забезпечити ефективне функціонування економіки України на основі розвитку конкурентних відносин.

Експерти УКБС відзначають, що приводом для звернення стала безпідставно встановлена монополія з питань оцінки арештованого майна у виконавчому провадженні по Києву і Київській області. Це позбавляє стягувачів можливостей належної оцінки майна при проведенні його реалізації виконавчою службою.

У результаті, здійснення процесуальних дій призводить до невиправданих затримок і зловживань. Зокрема, до неможливості продажу іпотеки з повторних торгів через відсутність покупців і у зв'язку із завищеною стартовою вартістю (з урахуванням 25% межі переоцінки).

Ситуацію ускладнюють приписи ч.3 ст. 49 Закону України "Про іпотеку", де передбачена можливість припинення іпотеки за рішенням суду внаслідок відмови стягувача отримати предмет іпотеки у власність у погашення боргу.

Це змушує банки приймати майно на баланс для запобігання його втрати і призводить до придбання непрофільних активів замість повернення кредитних коштів. А також виводити оборотні кошти фінансової установи в результаті здійснення доплати різниці між оціночною вартістю заставного майна та сумою боргу за виконавчим документом.

"Судова практика йде по шляху можливості оскарження не самого виведення оцінювача, а тільки дій або бездіяльності державного виконавця з питань призначення і проведення оцінки. Але в разі дотримання ним вимог Закону України "Про виконавче провадження" оскаржити оцінку майна є практично неможливо, - наголосила Генеральний директор УКБС Галина Оліфер. - Тому вкрай необхідно ввести конкурентні засади укладання договорів із суб'єктами оціночної діяльності для проведення оцінки майна у виконавчому провадженні, що сприятиме зростанню кількості оцінювачів.

Консалтингова компанія "SV Development"


Топ-оголошення

УНИКАЛЬНОЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ! ЦЕНА СНИЖЕНА! Помещение 60 м2 с двумя входами на М.Арнаутской
Центр, Малая Арнаутская ул., 1/3, 500$/месяц, М. Арнаутская, 59. В самом центре города сдается ...

Інше > Здам > Одеса > Приморський р-н

Сдам на 3 этаже квартиру 72м (1 спальня 21м) метро "Позняки"
Осокорки, Григоренко просп., 38, 2 комнаты, 72/36/12 кв.м, 3/17, 400€/месяц, Сдам на 3 этаже квартиру ...

Квартири > Здам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске (г, Днепр)-Украина, Варианты аренды
17 кв.м, 3/9, 2 000грн/месяц, жилья -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам ...

Кімнати > Здам > Донецька обл. > Горлівка

Без %. 2-рівнева квартира вул. О. Кониського 45-49 (Тургенєвська)
Львовская пл., Тургеневская ул., 45\49, 5 и более комнат, 370/130/54 кв.м, 9/10, 550 000$, Вул. ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Сдам Склады от 28 до 1000 кв.м + Офисы КУРЕНЕВКА
Куреневка, 985 кв.м, 249грн/кв.м/месяц, С посредниками не сотрудничаю! відмінна транспортна ...

Складські приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н