Вся нерухомість > Новини > Біженці з Донбасу стають жертвами аферистів
↑ До списку новин

Біженці з Донбасу стають жертвами аферистів

23 липня 2014

Перехід українських військ в рішучий наступ, який вже призвів до звільнення від бойовиків Слов'янська і Краматорська, поставив біженців зі сходу перед дилемою - повертатися додому або перечекати до кращих часів, пишуть «Вести».

Думки розділилися: хтось спішно пакує валізи, хтось вже повернувся до рідного вогнища, а хтось збирається почати нове життя далеко від зануреного в хаос війни Донбасу.

Згідно з офіційними даними, всього до Одеси прибули 3256 осіб з Донецької та Луганської області. При цьому чиновники підкреслюють, що реальні цифри значно вищі, всього в Одеській області може перебувати близько восьми тисяч біженців. Разом з тим більше 400 осіб вже повернулися додому. У рідні міста переселенці добираються по-різному: хтось своїм ходом, на власних авто чи громадським транспортом, хтось організованими групами за допомогою волонтерів.

НЕПОВНИЙ ВАГОН

15 липня в Одесі зустрічали черговий склад із зони АТО, на якому прибули близько ста луганчан. А вже 16 липня потягом Луганськ-Одеса на схід відправився причіпний вагон разом з сорока жінками та дітьми. Громадські діячі, займаються проблемами біженців, кажуть, що відразу після звільнення Краматорська і Слов'янська бажають повернутися було набагато більше, однак зараз процес трохи загальмувався.

«Люди все частіше починають давати задній хід, - говорить громадський працівник Георгій Блощиця. - Це викликано тим, що у звільнених містах сильно постраждала інфраструктура, переселенці побоюються опинитися без світла, води і прожитку. Спочатку ми планували відправити два причіпних вагона, потім від одного відмовилися, у результаті і цей йде неповним».

І дійсно, повертатися додому поспішають не всі. Так, дев'ятнадцятирічний Назар Мірошниченко зі Слов'янська, який проживає в курортній Сергіївці, відверто говорить, що в рідному місті йому робити нічого.

«Поки що їхати не планую, води там немає, світла немає, та й стріляють ще. Може не в самому місті, але в передмістях, в посадках кожний день чути постріли», - каже хлопець.

А ось мешканка Краматорська Оксана вже повернулася додому, про що абсолютно не шкодує. «Як тільки дізналися, що місто звільнили від ополченців, чоловік відразу поїхав в розвідку, а через кілька днів і я. У нас, на відміну від Слов'янська, руйнувань небагато. Минулої ночі я навіть пострілів не чула, а попередні ночі іноді пострілювали. Але в цілому місто повертається до мирного життя. Ми дуже боялися укрів, нам розповідали, що вони будуть розстрілювати, але поки що вони їздять на БТРах і нікого не чіпають», - розповідає Оксана.

Планує повернутися до рідного Слов'янськ 57-річний ріелтор Віктор Шульга, правда, він скористатися допомогою громадських працівників і виїхати поїздом не може, тому що разом з ним літня мати. «Їй 76 років, трьох пересадок вона не перенесе, - каже чоловік. - Шукаю варіанти поїздки машиною або автобусом. Як тільки знайду, відразу поїду, нічого сидіти в гостях, час додому».

НОВЕ ЖИТТЯ

Деякі жителі звільнених міст не поспішають повертатися додому з причини того, що саме з Одесою пов'язують подальше життя. Так, 18-річний юнак зі Слов'янська Ігор Билбас розраховує залишитися на півдні для навчання.

«До серпня з батьками залишаюся тут, за Слов'янськом, звичайно, сумую, але якщо вийде вступити до університету, то залишуся в Одесі, а батьки повернуться. На щастя, наш будинок не постраждав, тільки на балконі вибило кілька вікон».

27-річна Ксенія з Артемівська в Одесі зупинилася у друзів, знайшла підробіток, пов'язаний з туристичними послугами, і до закінчення курортного сезону повертатися не збирається. «До жовтня точно тут, а там подивимося. Я би взагалі назавжди в Одесі залишилася, але донька постійно канючить, додому сильно хоче. Там бабуся залишилася, свій город», - нарікає жінка.

Не забувати, ЩО В ГОСТЯХ

Незважаючи на те, що, за словами начальника міського управління соцзахисту Ірини Маркевич, місць в одеських здравницях практично не залишилося, біженці з Донбасу продовжують прибувати. Причому якщо раніше основний контингент складали жителі Краматорська і Слов'янська, то тепер на південь масово потягнулися донеччани та луганчани.

Багато людей прибуває на власних авто, облаштовуються на орендованих квартирах або у родичів або знайомих. Влада до переселенців ставиться з розумінням, однак просить вимушених гостей не зловживати довірою.

Так, днями губернатор Ігор Палиця натякнув, що деяким переселенцям зі сходу слід було бути більш вдячними: «На жаль, вони не завжди цінують те, що одесити надали їм тимчасове місце проживання, поки там йде війна. Ніхто видавати їм землі не буде, ніхто надавати їм житло не буде - вони жителі України. Зараз ситуація заспокоїться, вони поїдуть до себе додому». За словами губернатора, усіх, у кого не буде коштів на зворотну дорогу, забезпечать квитками.

«РОЗВОДЯТЬ» НА ВОКЗАЛІ

Переселенці із зони АТО останнім часом все частіше і частіше стикаються з шахраями.

Йдеться, насамперед, про махінації з орендованим житлом. Суспільна представниця Світлана Підпала повідомляє про те, що негідники беруть приїжджих в оборот вже на вокзалі.

«Шахраї розміщують оголошення в газетах, вказуючи завідомо низькі ціни, а потім пропонують укласти договір на тисячу гривень за інформпослуги, при цьому конкретні квартири в договорі не вказані», - говорить вона. Таким чином, довірливий переселенець платить гроші, але не отримує нічого натомість.

У той самий час багато ріелторів, навпаки, скаржаться на біженців. Як повідомила «Вестям» співробітниця одного з агентств нерухомості Ірина, почастішали випадки, коли прибулі зі сходу відмовлялися платити за оренду квартири. «Вони вносять завдаток, а через місяць або ховаються, або не платять, наголошуючи на те, що вони жертви і що з них не можна брати гроші. Чи загрожують скаргами до міліції, мовляв, такі-сякі одесити наживаються на жертвах війни», - говорить вона.

Ростислав Баклаженко, «Вести»


Топ-оголошення

Продаж 1-кімнатних ул.Коноплянская 22, же/би 2 ЖК Навігатор-2 Без %
Мінський масив, Коноплянская вул. 22, 1 кімната 48/18/12 кв.м 7/25, 51 221$, м. Мінська ЖК Навігатор ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Здам. 1-к.кв. 3/9, же/м Західний, ул.Данилы Галицького.
Будьонного вул., 1 кімната 32/-/- кв.м 3/9, 7 000грн./місяць, Здам. 1-к.кв. 3/9, же/м Західний, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Новокодацький р-н

Топ-оголошення

Продаю 1-комн. квартиру в новострое по вул. Каменская, 5 хвилин пішки до метро.
Харківський масив, 1 кімната 27/15/5 кв.м 3/12, 30 000$, Вигода! Продаю 1-комн. по вул. Каменская ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

4 х комн квартира в новострое! Нагорка! Новітній ремонт Ніхто не жив!
"нагорный", 4 кімнати 130/-/- кв.м 3/10, 220 000$, У продажу 4 х кімнатна квартира 130 кв.м в ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Продам 4х-ком.Печерск ул Суворова (Омеляновича-Павленко) 13.Кирпич.
Печерск, 4 комнаты, 94/64/9 кв.м, 6/13, 225 000$, Продам 4х-ком.Печерск ул Суворова ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н