Вся нерухомість > Новини > Оренда квартири за долари - злочин чи ні?
↑ До списку новин

Оренда квартири за долари - злочин чи ні?

22 листопада 2010

Незважаючи на те, що, згідно з українським законодавством, всі розрахунки повинні проводитися виключно у національній валюті, ні для кого не секрет, що зняти квартиру в Києві можна і за долари.

Іноді розрахунок відбувається в євро, але відсоток таких угод невеликий: не більше 3-5% від загальної кількості. Деякі орендодавці вимагають закріпити положення про розрахунок в іноземній валюті в договорі оренди. Наскільки це протизаконно і чим загрожує сторонам внесення такого пункту в договір?

Оренда квартир завжди пов'язана з певним фінансовим ризиком, причому такі ризики існують як для орендарів, так і для орендодавців. Пов'язано це загрозою різкої зміни курсу гривні. Сторони, намагаючись спрогнозувати обстановку на валютному ринку, намагаються захистити себе, і висувають обов'язкову умову - розрахунок в певній валюті. «Прихильники» долара становлять близько 20% у нижньому ціновому сегменті і до 70% - у верхньому. Якщо сторони прийшли до угоди про розрахунок в іноземній валюті, постає питання: як правильно зафіксувати це положення в договорі оренди? Досвідченим орендарям і господарям квартир знайоме формулювання «що еквівалентно стільком-то доларам». Чи є така згадка долара порушенням законодавства? Ні. Законодавча вимога про розрахунок у національній валюті означає, що купюри, які отримує власник квартири, повинні бути нашими, національними. А доларова сума, зазначена в договорі, служить лише для індексації орендної плати. Індексувати орендну плату сторонам не забороняється.

Але ж оренда квартир у Києві дуже часто супроводжується саме цією скромним дією - передачею купюр абсолютно ненаціонального виду. Так хто ж злочинець – той, що передав, чи той, хто отримав? Або вони співучасники? На щастя, обидва можуть спати спокійно. Квартиронаймач, звичайно ж, зобов'язаний розрахуватися з господарем квартири в гривні. А для цього він, звичайно ж, повинен дійти до найближчого обмінного пункту і поміняти долари на гривні. Він так і планував зробити. Але не встиг. А оскільки з господарем квартири у нього цілком довірчі відносини, то орендар попросив орендодавця самостійно обміняти долари. «Попросив» в перекладі на юридично-грамотний звучить як «доручив в усній формі». Давати дрібні доручення в усній формі закон також не забороняє. Звичайно, розміри орендної плати в деяких випадках перетворюють доручення в не таке вже й дрібне, але це тема окремої розмови.

Резюме. У договорі оренди повинен бути зазначений розмір орендної плати в гривні. Бажано також окреме зазначення, що розрахунок проводиться в національній валюті України. А сума в іноземній валюті вказується як еквівалент, призначений для індексації орендної плати в залежності від поточного комерційного або офіційного курсу.

Тетяна Баркова, юрист АН «Планета Оболонь», Domik.net


Топ-оголошення

Продаж земельної ділянки зі старим будинком
44 соток, 14 000$, Пропонується на продаж земельна ділянка 44 сотки в с. Савенки, Вишгородський ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Савенки

Блиставиця; ділянка 16 соток; вулиця Молодіжна; під забудову; поряд комунікації( світло . газ); до маршрутки 8 хвилин; п
Молодіжна, 16 соток, 17 000$, Блиставиця; ділянка 16 соток; вулиця Молодіжна; під забудову; поряд ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бородянський р-н > Блиставиця

Топ-оголошення

Здам невеликий будиночок, всі комунікації, Совки, Деміївка
Ширма, Лобановського (Червонозоряний) просп., 2 кімнати, 50 кв.м, 1 соток, 8 000грн/місяць, Совки, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Фасад, два окремі входи, напівпідвал. Метро Голосіївська
Голосеево, Васильківська вул. 11/11, 112 кв.м 1 500$/місяць, Київ, ФАСАД вулиці Васильківська ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Продам 3-х ком.кв. ул.Атамана Головатого/Пересыпь.
Пересип, 3 кімнати, 50/34/10 кв.м, 2/2, 28 500$, Продам 3-х ком.кв. ул.Атамана Головатого/Пересыпь. ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н