Вся нерухомість > Новини > Жителі багатоквартирних будинків винайшли спосіб як розширити житлоплощу
↑ До списку новин

Жителі багатоквартирних будинків винайшли спосіб як розширити житлоплощу

27 листопада 2013

Обмежені квадратним метром жителі багатоквартирних будинків винайшли спосіб розширити житлоплощу. Мешканці перших і останніх поверхів приєднують підвали, колясочні, добудовують кімнати і окуповують горища. Решті дістаються комори і «битовки», в яких по-хорошому мали б тримати обладнання електрики.

Потрібна згода

«Допоміжні приміщення є спільною власністю всіх мешканців будинку, — розповів "Взгляду" старший партнер юридичної компанії"Кравець і партнери" Ростислав Кравець. — Щоб стати власником або взяти в оренду цю територію, потрібна письмова згода кожного мешканця».

Клопітна процедура обходу квартир з «передплатним листом» обов'язкова. Спроби обійти її, домовившись, наприклад, з ЖЕКом, можуть мати сумні наслідки. Адже контора не є власником житлового будинку і не може розпоряджатися спільними площами.

«Якщо приєднанням "квадратів" зацікавиться прокуратура, договір може бути оскаржений, і людина залишиться без своєї власності і витрачених на реконструкцію грошей», — зазначив Кравець.

Сім кіл кабінетів

З юридичної точки зору, приєднання приміщень — перепланування. Раз так, потрібен дозвіл місцевого управління архітектури, СЕС, пожежників. А якщо будинок являє собою архітектурну цінність, — ще й органів захисту спадщини. В цілому, щоб зібрати всі необхідні довідки і отримати дозвіл, доведеться витратити не менше року.

Щоб «додати» кімнату замість балкона на першому поверсі, треба, крім уже згаданих процедур, оформити право власності або оренди землі, на якій розміститься прибудова. При цьому вона не повинна закривати сонце сусідам, і під нею не можуть пролягати комунікації.

«Прилаштовують, як правило, житлові кімнати, лоджії, веранди. Але можна розмістити і нежитлові приміщення. При цьому квартира змінює своє призначення і також стає нежитловою площею» , — повідомила "Взгляду" співробітник юридичної компанії «ОМП» Надія Клокова.

Ціна питання

На узгодження піде не менше 20 тис. грн. Прискорити процес можуть компанії, що займаються узаконенням перепланувань. Економиться час, але заплатити доведеться удвічі дорожче. Ще накладніше буде домовитися з чиновниками, які закриють очі на брак документів або ж відсутність згоди мешканців. За оцінками експертів, на «подарунки» піде не менше $10 тис.

"Взгляд"


Топ-оголошення

Продам 1 комнатную квартиру, Шевченко пр./парк Победы, 6/18, 66 кв.м.
Шевченко пр., 1 комната, 66/-/- кв.м, 6/18, 90 000$, Продам 1 комнатную квартиру в элитном доме, ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдаю комнату в 2-х комн. Квартире р-н. Центральная проходная юмз
Рабочая ул., 2/2, 3 000грн/месяц, Сдаю комнату в 2-х комн. Квартире р-н. Центральная проходная юмз ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Новокодацький р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1 500грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Черкаси

Здам. 1-к.кв. 3/9, же/м Західний, ул.Данилы Галицького.
Будьонного вул., 1 кімната 32/-/- кв.м 3/9, 7 000грн./місяць, Здам. 1-к.кв. 3/9, же/м Західний, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Новокодацький р-н

Аренда офиса с ремонтом, офис 69 кв.м., в БЦ, улица Глубочицкая 40.
Поділ, 69 кв.м, 15 200грн/місяць, Аренда офиса 69 кв.м., в БЦ, улица Глубочицкая 40, 6 этаж, 2 лифта, ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н