Вся нерухомість > Новини > Українці з квартир переїжджають в приватні будинки
↑ До списку новин

Українці з квартир переїжджають в приватні будинки

25 травня 2010

Мій будинок - моя фортеця. Щоб стіни були міцними, комунікації - правильно розташованими, а відчуття комфорту не залишало власників, потрібен хороший архітектурний проект. Можна замовити індивідуальний у фахівця, але доведеться довго чекати. Або вибрати вже готовий - типовий. Для цього існують спеціальні центри, в яких можна знайти базу даних архітектурних планів не тільки українських, а й зарубіжних дизайнерів і архітекторів.

Олександр Прима, президент компанії з продажу архітектурних проектів, розповідає: "Основний масив нашої бази, 1/3 - це російська проектна документація, 1/3 - польська. Невеликий відсоток української. Проектна документація різних європейських країн, до якої є доступ, і яку ми можемо отримувати легітимно - 10%".

Архітектурні уподобання українців за останні кілька років змінилися

За останні роки переваги українців щодо проектів будинків змінилися. У 90-х часто зводили будинки від 700-1500 квадратних метрів. До 2007 року хітами продажів були приміщення площею 300 квадратів. Зараз в Україні стали більш модними європейські стандарти 150-200 квадратних метрів. Навіть 250 квадратних метрів - це досить багато.

Наталя Мельник, директор компанії з продажу архітектурних проектів, відзначає: "З кінця 2008 року ринок кардинально змінився. У нас стало дві групи будинків, якщо можна так умовно назвати. Що в основному запитують: це будинку до 150 метрів квадратних. Або знову ж таки за останні півроку від 400 метрів квадратних".

Щоб клієнти купували типові проекти, компаніям доводиться постійно тримати руку на пульсі, співпрацювати з архітекторами і відслідковувати тенденції ринку. Адже дім найчастіше вибирають раз на все життя.

Олена Бутівщенко, маркетолог, пояснює: "Все активності, які компанія організовує, мають бути цікавими не тільки покупцям, але і архітекторам. Зараз ми проводимо конкурс "Архітектура будинки епохи Водолія ". Що це нам дасть? У першу чергу це приведе, як мінімум, багато нових архітекторів".

Ціна на типовий архітектурний проект різнопланова 

Ціна на типові проекти в залежності від вимог клієнта складе від 3000-12000 гривень. Вартість індивідуального архітектурної розробки від 100 гривень за квадратний метр. Також у таких центрах продажів проектів найчастіше прагнуть надати додаткові послуги - планування інтер'єру та ландшафтний дизайн.

Олександр Прима, президент компанії з продажу архітектурних проектів: "Дуже важливо і визначити, якою буде фундамент будинку. Це визначається тим, на яких ґрунтах планується будувати будинок. Для цього потрібно зробити геологію, геодезію, замір ґрунту, зрозуміти її несучі здібності і тільки тоді адаптувати проект і перерахувати фундамент під конкретний ґрунт".

Зараз фахівці відзначають великий інтерес українців до приватних будинків і ділянок землі.

Після кризи змінився портрет покупця 

За даними агентств нерухомості, близько 10% загального обсягу пропозиції зараз припадає на старі будівлі. Їх можна знести і побудувати свій будинок за власним смаком. 15% - на житло дачного типу, 30% - на садиби, побудовані в період з 1990-го по 2002-й роки. 35% - на відносно нові котеджі 2002-2010 років. До того ж, як стверджують у Центрі продажу проектів, змінився і портрет покупця. Якщо до кризи будівництво здійснювали за кредитні кошти, які ніхто не рахував, то зараз - навпаки. Люди намагаються визначати, у скільки обійдеться експлуатація їх будинку протягом 5-ти років. Тому популярними на ринку стали енергопасивні будинки.

Наталя Мельник, директор компанії з продажу архітектурних проектів: "Сьогоднішній покупець - це люди, які заробляють. Це їхні власні гроші. І сам енергопасивний будинок - може на вході будівництва стати ледь-ледь дорожче, але в розрізі експлуатації 5-ти років людина отримує більше тепла, і тим самим менше платить за електроенергію".

За яким проектом будувати будинок - типовому або індивідуальному - вибирати, звичайно, клієнтам. Але головне - відразу провести правильні розрахунки, щоб будівництво ніщо не зупиняло. І будьте впевнені: кожна споруда, зведена навіть при типовому проекті, буде мати своє обличчя і душу.

Лілія Вашатко для UBR.UA


Топ-оголошення

Аренда помещения в центре Киева
Антоновича (Горького) вул., 140 кв.м, 57 120грн/місяць, Сдается ул. Антоновича ( бывшая ул. Горького ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Голосіївський р-н

3-х комнатная квартира в новом сданном элитном доме в Аркадии по интересной цене
Аркадия, 3 комнаты, 139/60/50 кв.м, 2/6, 105 000$, ЖК "Тенистый". Новый малоквартирный дом элитного ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Продам 2-х эт. дом ул.Толбухина/ул.Ванцетти.
Чубаевка, 2 комнаты, 240 кв.м, 7,6 соток, 300 000$, Продам 2-х эт. дом ул.Толбухина/ул.Ванцетти. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Вартість знижено! Продаж земельних ділянок в КМ Лебедівка, Оболонь 20хв
6 соток, 9 000$, !! Знижка на 10 ділянок! * В період з 01 березня по 01 травня діє велика знижка на ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Лебедівка

Сдам. 3-к.кв. 2/5, нагорный район, пр.Дмитрия Яворницкого
Октябрьская пл., 1, 3 комнаты, 75/-/- кв.м, 2/5, 18 500грн/месяц, Сдам. 3-к.кв. 2/5, нагорный район, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н