Вся нерухомість > Новини > Як криза вплинула на готельну нерухомість в Україні?
↑ До списку новин

Як криза вплинула на готельну нерухомість в Україні?

27 серпня 2014

Ринок готельної нерухомості в Україні в першому півріччі не став винятком і продемонстрував негативну динаміку розвитку. У зв'язку з останніми подіями в нашій країні туристичний потік, який і без того не особливо радував, зменшився. Відповідно, і заповнюваність готелів впала. Також на ситуацію із заповнюваністю номерів вплинуло відкриття нових готелів.

Ще рік тому світові експерти прогнозували зростання туристичного бізнесу в Україні, а, відповідно, повинен був рости і готельний бізнес. Так, за даними Всесвітньої туристської організації ООН (ЮНВТО, UNWTO) і статистичної інформації Світового банку (World Bank) Україна входить в першу 20 країн-лідерів світу за обсягами залучення туристів. Щорічно нашу країну відвідує понад 20 млн. гостей з інших країн. Згідно даних Державної статистичної служби, у 2013 році Україну відвідали 24,7 млн. осіб, що на 1,7 млн. осіб більше, ніж у 2012 році, або на 7,2% у відносному вираженні. Найбільш привабливими містами України туристи знаходили Львів, Одесу, Київ.

Ситуацію посилила криза

Ситуація посилилася в кінці 2013 року, коли в Києві почала загострюватися політична обстановка і відвідування міста стало небезпечним для туристів. Трохи пізніше тенденція поширилася і на всю Україну. У підсумку туристичний та готельний бізнес у нашій країні не тільки перестав розвиватися, а й почав працювати у збиток. Ситуація відобразилася і на авіаперевізниках.

"У 1 півріччі 2014 року спостерігалася тенденція до зменшення обсягів авіаперевезень: спад туристичної та ділової активності призвів до скасування заявлених раніше слотів, зниження завантаженості рейсів. За попередніми прогнозами Державіаслужби, в 2014 році очікується зниження пасажиропотоку в цілому по Україні на 30%", — констатує старший аналітик департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтин Олійник.

Експерти відзначають, що зменшилася кількість не тільки іноземних туристів, а й самі українці стали менше подорожувати всередині країни. Усі ці чинники значно впливають на готельний бізнес.

Київські готельєри підраховують збитки

Продовжує спостерігатися зростання частки номерного фонду готелів високого сегмента (4* і 5*) до 30%. Це відбувається в умовах скорочення платоспроможного попиту і введення більшістю компаній політики скорочення витрат. Як результат — дисбаланс попиту та пропозиції.

"Можна прогнозувати якісні зміни ринку при збереженні кількості номерів готельного фонду — удосконалення та реконструкція існуючих готелів, введених в експлуатацію в часи СРСР, перехід застарілих і немережевих готелів під управління національних та міжнародних мережевих операторів", — міркує керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктор Оборський.

На тлі зростання конкуренції між готелями і падіння кількості відвідуючих місто туристів, спостерігається недостатня заповнюваність номерів на рівні історичного мінімуму, що призводить до необхідності корекції вартості проживання у вигляді акцій лояльності, подарунків, знижок, прямого зниження цін. Також часто отельерам доводиться повністю, тимчасово (на ремонт, реконструкцію) або частково (окремого або декількох поверхів) закриттю керованих об'єктів для скорочення витрат і мінімізації рівня витрат.

У результаті сукупного негативного впливу зовнішніх факторів і падіння коефіцієнта заповнюваності, прибутковість в перерахунку на номер у київських готелях продовжує демонструвати зниження. Враховуючи задекларовані до введення в експлуатацію в найближчі роки готелі, при існуючих економічних і політичних проблемах в Україні, ситуація може погіршитися і негативні тенденції до погіршення показників продовжаться.

Цінова політика

Середнє значення вартості номера за класами 3-5* в динаміці демонструє стійку циклічну тенденцію: після 2 років спаду наступає підйом. В 1 півріччі 2014 року відносно грудня 2013 року середньозважене збільшення вартості по ринку склало + 6,0%.

На зміну показника вплинуло зростання цін розміщення в 5-зірковому (+ 39,5%) і 4-зірковому (+ 7,5%) сегментах, зниження в 3-зіркових готелях (-6,6%). Розміщення в готелях Києва супроводжується різноманітними акціями (третя ніч у подарунок, безкоштовні ранній заїзд / пізній виїзд / трансфер / сніданок); істотними знижками для корпоративних клієнтів і нових постояльців, спеціальними "літніми" пропозиціями (пряме зниження ціни, дисконти); подарунками та заохоченнями для гостей.

Поступове зміцнення в Києві позицій міжнародних операторів також значно впливає на цінову політику, адже кожний бажає заманити до себе відвідувачів, а одним з найбільш впливових факторів є ціни. У місті представлені готелі під управлінням: Hyatt, Carlson Rezidor Hotel Group, InterContinental Hotels Group, Wyndham Hotel Group, Accor hotels, Fairmont Raffles Hotels, Hilton Hotels & Resorts.

Заповнюваність номерів

Перше півріччя 2014 року на ринку готельної нерухомості Києва відзначилося антирекордом. Згортання бізнесу і відхід з ринку деяких іноземних компаній, скорочення робочих місць і падіння реальних доходів українців, відмова від подорожей і відряджень усередині країни і в столицю, сприяли досягненню заповнюваності діючих готелів на рівні історичного мінімуму. У підсумку ринок став менш дохідним, а в деяких випадках навіть збитковим для інвесторів, затягуючи або переносячи терміни відкриття нових об'єктів.

До того ж київський готельний ринок стає вельми конкурентним: до і без того надлишкового існуючого номерного фонду на 2014-2016  роки заявлені до відкриття не менше 8 готелів категорії 3-5 зірок, що збільшить пропозицію на 1807 номерів (або 14,9%).

За підсумками 1 півріччя коефіцієнт заповнюваності готелів 3-5* столиці скоротився до 34,9% і опинився на рівні історичного мінімуму, що призводить до необхідності корекції вартості проживання.

В результаті сукупного негативного впливу зовнішніх факторів і падіння коефіцієнта заповнюваності прибутковість в перерахунку на номер у київських готелях продовжує демонструвати зниження. Враховуючи задекларовані до введення в експлуатацію в найближчі роки готелі, при існуючих економічних і політичних проблемах в Україні ситуація може погіршитися і негативні тенденції до погіршення показників продовжаться.

Перспективи

Перспективи розвитку готельного бізнесу в Україні тісно переплітаються з туристичним бізнесом. Позитивний прогноз вірогідний за умови підвищення потоків іноземного групового та індивідуального туризму. Експерти кажуть, що Україна має високі оцінки і позитивні відгуки міжнародних рейтингових агентств: Globe Spots, National Geographic, Trip Advisor, The Lonely Planet, які після проведення "Євро-2012" підняли туристичні прогнози країни з "аутсайдер" до "це необхідно побачити", змінили сприйняття України до рівня затребуваних туристичних напрямків.

Залучити туристів допоможе відновлення історичної цінності багатьох міст, а також реконструкція оздоровчих комплексів. Ще одним важливим моментом вважають проведення різних міжнародних заходів, які зайвий раз заявляють про Україну у світі.

Правда, поки що основним чинником залучення туристів в Україну є стабілізація ситуації на сході. Все-таки це значимий фактор, який вже привернув негативну увагу до нашої країни. Тому туристи почнуть активно відвідувати Україну тільки коли будуть впевнені у своїй безпеці, перебуваючи в країні.

Тетяна Веремєєва, UBR


Топ-оголошення

Торговое помещение в центре города, под магазин, салон в Киеве.
Майдан Незалежності, 220 кв.м, 11 000$/місяць, Сдам помещение в центре города, под магазин, салон. ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продажа 44 кв.м ул.Ломоносова ж/б 5 ЖК ЭВРИКА Без %
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 1 комната, 44/18/12 кв.м, 8/25, 26 000$, ЖК Эврика Без % м.ВДНХ ЖК ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Топ-оголошення

Продам 1-ком.кв. пр.Гагарина/ЖК "Чотири Сезони".
Центр, 1 кімната 47/20/16 кв.м 20/25, 87 000$, Продам 1-ком.кв. пр.Гагарина/ЖК "Чотири Сезони". 20/25 ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Приміщення 360 кв.м. (0, 93 Га) на пересіченні Сімферопольської і Донецької трас
пересічення трас Сімферополь/Донецьк, 360 кв.м 250 000$, Продається приміщення 360 кв.м. з територією ...

Окремі будівлі > Продам > Дніпропетровська обл. > Новомосковський р-н > с. Песчанка

Продам. Склад 1800 м.кв. 0.8 Га. Ул.Юдина (Танцюрина балка)
Чечелівка, 1800 кв.м, 210 000$, Продам. Склад 1800 м.кв. 0.8 Га. Ул.Юдина (Танцюрина балка). 3-и ...

Виробничі приміщення > Продам > Дніпро > Новокодацький р-н