Вся нерухомість > Новини > Громадянин України має право на разову безкоштовну приватизацію держжитла
↑ До списку новин

Громадянин України має право на разову безкоштовну приватизацію держжитла

16 червня 2010

Громадянин України має право на разову безкоштовну приватизацію державного житла. Про це йдеться в рішенні Конституційного суду України (КСУ), оприлюдненому сьогодні головою КСУ Андрієм Стрижаком, - передає кореспондент РБК-Україна.

Так, в аспекті конституційного звернення положення п. 5 ст. 5 закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19 червня 1992 р. № 2482-XII, згідно з яким кожен громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз, необхідно розуміти так, що право громадян України на безкоштовну приватизацію державного житлового фонду вважається реалізованим один раз, якщо:

- Громадянин України повністю використав житловий чек для приватизації житла у державному житловому фонді, і у його власність безоплатно передано в одній або декількох квартирах (будинках) загальну площу з розрахунку санітарної норми 21 кв.м загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 кв.м на сім'ю;

- У власність наймача і кожного члена його сім'ї передано загальну площу однієї квартири (будинка), що перевищує встановлену санітарну норму, з оплатою вартості надлишкової загальної площі приватизованого житла;

- У власність наймача і кожного члена його сім'ї передано загальну площу житла, меншу, ніж встановлена санітарна норма, а залишок житлового чека використаний для приватизації частки майна державних підприємств, земельного фонду;

- Весь житловий чек використаний для приватизації частки майна державних підприємств, земельного фонду.

Приватизація загальної площі в декількох квартирах (будинках) державного житлового фонду в межах встановленої санітарної норми і номінальної вартості житлового чеку не є повторною.

Дане рішення було ухвалене за конституційним зверненням громадянки Ганни Власової щодо офіційного тлумачення положення п. 5 ст. 5 закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19 червня 1992 2482-XII (Відомості Верховної Ради України, 1992, № 36, ст. 524).

Підставою для розгляду справи згідно зі ст. закону України "Про Конституційний суд України" є наявність неоднозначного застосування положення п. 5 ст. 5 закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" судами загальної юрисдикції.

РБК-Україна


Топ-оголошення

Продаж 41.6 кв.м пер. Балтійський 3-а ЖК НАВІГАТОР Без %
Куреневка, 1 кімната 41/20/7 кв.м 8/25, 42 048$, ЖК Навігатор пер.Балтийский-3-А, будинок № 3 ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

ЖК "Файна Таун" комерційні фасадні приміщення 18-76 кв.м.
Нивки, Салютная ул., 4, 29 кв.м, 120 000$, ЖК Файна Таун, вул. Салютна 2, Фасадні приміщення 1/9 пов. ...

Торговельні приміщення > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продам земельну ділянку на березі Самари з новобудовою, 23 сотки
Польова, 23 соток, 25 000$, Продам земельну ділянку в мальовничому, затишному місці на березі річки ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Новомосковський р-н > Новоселівка

Русановские сади
Никольская Слобідка, 2 кімнати, 50 кв.м, 6 соток 53 000$, Дача на Русановских садах, сад світло, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Сдам. 2-к.кв. 5/5, Подстанция, пр.Гагарина.
Гагаріна просп., 2 кімнати, 45/-/- кв.м, 5/5, 17 000грн/місяць, Сдам. 2-к.кв. 5/5, Подстанция, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н