Вся нерухомість > Новини > Будувати чи не будувати?
↑ До списку новин

Будувати чи не будувати?

3 квітня 2014

Нещодавно ХК «Київміськбуд» оголосила про намір відмовитися від реалізації нових будівельних проектів у зв'язку з нестабільною політико-економічною ситуацією в країні тимчасово і зосередитися на виконанні вже взятих на себе зобов'язань. Виявилося, що компанія не єдина, хто збирається вчинити таким чином — багатьох гравців ринку бентежить нинішня нестабільність, пише Domik.ua.

Однак це зовсім не означає, що будівництво в Україні і, зокрема, в Києві, зупиниться. Швидше, навпаки. Не беручи на себе нові зобов'язання, компанії зможуть більше уваги приділяти поточним проектам, що, безумовно, повинно відбитися на якості послуг. Але давайте по порядку.

Результати 2013

Минулий рік оператори ринку оцінюють як досить успішний. Заплановані проекти вдалося реалізувати, здати в експлуатацію будинки, торговельні та офісні центри, для деяких — отримати професійні нагороди і громадське визнання. Так було до кінця осені минулого року, коли, у зв'язку з революційними подіями в Києві, спершу політична, а слідом і економічна ситуація кардинально помінялися. Саме це і стало основною і, в більшості випадків, єдиною причиною призупинення проектної роботи багатьох операторів ринку.

Ситуація

Житло — це те матеріальне благо, з яким, фактично, можна не надто поспішати. Складно уявити собі ситуацію, в якій від покупки квартири життя буде залежати настільки, що покупець не зможе почекати кілька місяців. Крім того, подібне придбання вимагає значних капіталовкладень, доля яких в нинішніх нестабільних політичних умовах може бути не надто передбачувана.

«Вичікувальна позиція операторів ринку викликана, насамперед, поведінкою наших потенційних покупців, — говорить Руслан Земляний, керівник відділу маркетингу і реклами компанії Stolitsa Group. — Я бачу відповідальність компанії перед клієнтами і співробітниками в тому, щоб навіть в таких складних умовах забезпечити виконання вже взятих на себе зобов'язань якісно і в строк».

З іншого боку, гравці ринку елітного житла впевнені, що в їх сегменті фактори, що визначають фінансовий стан потенційного клієнта, менш істотні, ніж психо-емоційні, а це означає, що підйом тут очікується набагато раніше. «Як показав досвід кризи 2008-2009 рр., сегмент нерухомості еліт-класу більш стабільний, — розповідає Наталя Осипова, керівник відділу маркетингу і продажів компанії»Житлобудінвест» (комплекс Zverinetskiy). — Якісний продукт тут завжди знаходить свого покупця, незважаючи на коливання в економіці і політиці». Потенційні покупці цього ринку, які не встигли визначитися до листопада-грудня минулого року, зараз вже сформували аудиторію з відкладеним попитом, активність якої прогнозують на початок осені 2014 р. Тому оператори, що працюють в сегменті елітної нерухомості, можуть дозволити собі планувати і починати роботу над новими проектами.

Перспектива стабілізації

«За родом своєї діяльності ми часто спілкуємося із закордонними колегами, — розповідає Ганна Попруга, керівник відділу маркетингу і продажів групи компаній KAN Development. — Тому точно можу сказати, що інтерес до України був. Потенційних інвесторів — і це стосується не тільки ринку нерухомості — зупиняв, в першу чергу, високий рівень корупції та непрозорі умови ведення бізнесу. Я вірю в те, що в міру стабілізації ситуації в країні, введенням планомірних реформ та лібералізації бізнес-середовища, цей інтерес буде ще вище. Потрібно почекати».

Іншими словами, вибори, заплановані на травень цього року, визначать, фактично, майбутню стратегію і напрямок розвитку країни, що, цілком ймовірно, дозволить потенційним інвесторам без побоювань працювати з вітчизняним ринком. А що відбулося підписання політичної частини Асоціації з ЄС, вже свідчить про проєвропейський курс України. Це може означати тільки те, що, на думку фахівців, вже з початку осені нам варто очікувати появи серйозних закордонних інвесторів, які дадуть поштовх розвитку галузі в цілому і можливості говорити про запуск нових масштабних проектів.

Ціноутворення

Курс гривні, «відпущений на свободу» після кількох років штучного стримування, моментально продемонстрував свою неспроможність, посіявши деяку, на щастя, не надто явну паніку. Тим не менше, ціни у всіх галузях почали неухильно зростати.

Сфера нерухомості також опинилася в зоні ризику. Ні для кого не секрет, що будівництво найчастіше характеризується високим ступенем залежності від імпортних витратних матеріалів. З іншого боку, високе споживання енергоносіїв, у тому числі великі обсяги вантажоперевезень, суттєво впливають на підвищення витрат будівельних компаній.

Все це, відповідно, призводить до необхідності індексації та зростання цін. Разове підвищення у деяких компаній склало (або ще тільки планується) порядку 10-15%, інші вважали за краще варіант плавного поетапного зростання цін на 3-5%. Незмінне одне — без підвищення, на жаль, в обставинах, що склалися, не обійтися. Але оскільки оператори, природно, зацікавлені в притоці клієнтів, більшість з них заявляють, що підвищення це очікується виключно в рамках індексації гривневого курсу.

Плани

Незважаючи на всі складнощі нинішнього періоду, вітчизняні будівельні компанії досить оптимістичні. «Зрозуміло, економіко-політична ситуація в країні зараз складна, — вдало сформулювали загальну думку ключових гравців ринку в прес-службі ПБГ»Ковальська», — але ми готові рухатися далі, розвивати виробництво й підвищувати якість своїх матеріалів та послуг, відкривати нові напрямки діяльності. Ми завжди завершували свої проекти вчасно, і маємо намір продовжувати це робити». Тим більше, що перший шок від подій, відбуваються в Україні, вже пройшов, люди починають потроху будувати плани на найближче і віддалене майбутнє і, у зв'язку з цим, повертатися до думки про те, що саме нерухомість є одним із самих надійних капіталовкладень.

Попит на житло як і раніше є, сьогодні він поступово зміщується в бік компаній, які можуть гарантувати завершення будівництва вчасно, а також, по можливості, пропонують гнучкі схеми та вигідні умови оплати. Природно, що учасники ринку прагнуть співвіднести свою пропозицію з цими вимогами. «Незважаючи на валютні коливання, — розповідає Юлія Горох, комерційний директор групи компаній «Інтергал-Буд», — ми змогли запропонувати унікальні умови фіксації вартості квадратного метра при покупці квартир у розстрочку на всіх своїх об'єктах. Зафіксувати вартість на залишок у гривні можна при первинному внеску від 60 %, це дозволить зберегти заощадження і придбати високоліквідний актив».

Враховуючи все вищесказане, призупинення проектування на догоду реалізації існуючих проектів можемо називати всього лише тимчасовим ринковим трендом України, але ніяк не свідченням стагнації або економічних проблем гравців. А доказ тому отримаємо вже зовсім скоро — залишилося дочекатися осені.

Анна Степанова, Domik.ua-нерухомість


Топ-оголошення

Терміново! Шикарний просторий будинок! Ціна нижче ринковою!
"нагорный", 5 і більш за кімнати, 330 кв.м, 5 соток 160 000$, Терміновий продаж! Будинок 330 кв.м на ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

145 кв.м в новострое з виглядом на р. Дніпро
"нагорный", 4 кімнати 145/-/- кв.м 210 000$, у продажу 4 х комн квартира з 3 мя роздільними спальнями ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Ірпінь; 12 соток; вул. Академіка Ромоданова
Академіка Ромоданова, 125000 соток, 125 000$, Ірпінь; 12 соток; вул. Толстого, ділянка під забудову; ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Продам 3х ком.квартиру в Нагорном районе пр.Д Яворницкого р-н ул.Ефремова.
"нагорный", 3 комнаты, 71/51/8 кв.м, 75 000$, Продам 3х комнатную квартиру пр.Д. Явроницкого район ул ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Сдам на Каруны комнату без проживания хозяев в 3х комнатной квартире для 1-2-х чел человек или пары
Каруны ул., 115, 3 000грн/месяц, 3300-Сдам на Каруны комнату без проживания хозяев в 3х комнатной ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н